Binnenhofbargoens

Peter is politicus en spreekt Binnenhofbargoens, een taal die hij pas na een jarenlange politieke carrière echt goed heeft leren spreken. Met Binnenhofbarghoens houdt Peter minutenlange betogen vol zelfverzonnen woorden en driedubbele slagen om de arm. Met Binnenhofbargoens snoert Peter critici de mond. Wie niet begrijpt wat Peter zegt, kan er immers ook niet tegen zijn.

=> ga naar de vierde besmettingshaard

binnenhofbargoens

6 gedachten over “Binnenhofbargoens

 1. Vinz

  Een ergerlijk soort vaagtaal in deze categorie vind ik het woordelijk blijven herhalen van iets wat al eerder door de politicus gezegd is, in een vraaggesprek met iemand van de media. De journalist probeert door te vragen of dieper te zoeken, maar de politicus heeft geen zin om een ander antwoord te geven en herhaalt zijn eerder gegeven reactie, soms tot vier-, vijfmaal toe, daarbij vaak ook nog vriendelijk glimlachend, met een houding van “kijk mij hier nou eens de professionele politicus uithangen!”.

 2. Judas

  Alexander Pechtold van D66 hoorde ik in het tv-programma Buitenhof spreken over de noodzaak om “een stip aan de horizon te zetten” Uit de andere dingen die hij zei kon ik opmaken dat er mee wilde duidelijk maken dat er politci met een visie nodig zijn. Zou hij de eerste in Den Haag zijn die zich op deze manier uitdrukt? Ik heb ‘t nooit eerder gehoord.

 3. Judas

  “Stip aan de horizon” Dit beeld hoorde ik Pechtold opnieuw gebruiken in een toespraak op het D-66 congres van 7 november. Wil hij hier school mee maken?

 4. Mike

  Ik denk dat de tijdsdruk die men ervaart bij interviews reden is voor versprekingen en vermengingen. Onbewust beseft men dat een foute zin dodelijk kan zijn. Onder die druk ontstaat dat bargoens. Spreekwoorden worden gemengd en soms ontstaat er een nieuwe taal, het klinkt Nederlands maar dat is ook alles. Maar sommige politici zoals Agnes Kant zijn wel erg geïnfecteerd. Het zou beter zijn als er in de Tweede kamer taaldeskundigen aanwezig zijn net als bijv. griffiers in een rechtbank. Die moeten dan de politici corrigeren en punten geven. Zakt het aantal punten dan is bijscholing verplicht. Wekelijk wordt er een lijst voorgelezen en bekend gemaakt. Het zou de politiek wat leuker maken.

 5. Pingback: Duidelijke taal in verkiezingsprogramma’s? — tekstridder

 6. Pingback: test — tekstridder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>