vaagtaal

vaagtaal

Waarom hebben managers het steeds over targets? Waarom blijft een gemeentelijke brief zelfs na drie keer lezen onbegrijpelijk? Waarom geeft een politicus nooit gewoon antwoord op een vraag? Waarom faciliteren onderwijzers het zelflerend vermogen van leerlingen, en geven ze niet gewoon les?

Dit komt allemaal door vaagtaal, een ernstige taalaandoening die razendsnel om zich heengrijpt. Vecht mee tegen vaagtaal. Snel voordat het te laat is. Vaagtaal is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening.

Maak kennis met deze uiterst besmettelijke taalziekte en lees alles over de vaagtaalbesmettingshaarden en de symptomen van vaagtaal. Zin om ook mee te vechten tegen vaagtaal? Graag!

15 gedachten over “vaagtaal

 1. Dirk

  Meevechten? Tja, als op deze site nu eens zwarte letters werden gebruikt, dan kon ik het tenminste ook lezen. Waarom toch die vage letter? Bij duidelijke taal hoort toch zeker ook een duidelijke letter. Vaagtaal is hierin trouwens bepaald niet de enige. Er komt misschien een zustersite bij. De naam weet ik al: Vaagtekst.nl

 2. Berd Wegman

  L.S.,
  Waar ik mij geweldig aan erger is TASKFORCE bijvoorbeeld Taskforce Jeugdwerkloosheid. In plaats van het puur Nederlandse Werkgroep. En er komen steeds meer ‘taskforces’!

  Misdaden tegen de menselijkheid. In plaats van misdaden tegen de mensheid. Het is toch daden in strijd met de menselijkheid?

  Een dodelijk slachtoffer is gevaarlijk want kan doden. Het is een dode of een gedood slachtoffer.

  Te pas en te onpas wordt het woord ‘daadwerkelijk’ tussengevoegd. Men gaat iets ‘daadwerkelijk’doen! In plaats van doen. Stoplappen. Men gaat iets metterdaad (inderdaad) uitvoeren.

  En er zijn zoveel mensen met een stopwoord. Bestwel. Gewoon. Zeg maar. Absoluut.

  Ik ben verheugd dat ik mijn leed met jullie kan delen. Het is vervelend om met een rood potlood te moeten luisteren en lezen.
  Vriendelijke groeten,
  Berd Wegman

 3. Tom

  Prima initiatief, deze site. Ik merk dat veel mensen vreemd reageren wanneer je krom taalgebruik afkeurt. Koeterwaals is, samen met de “ver-Engelsing” van het Nederlands, zodanig in ons taalgebruik verankerd dat het nauwelijks lijkt te worden opgemerkt in onze dagelijkse verbale communicatie met de medemens.
  Wie zich wil verbazen over het slechte taalgebruik van zijn landgenoten hoeft slechts zijn televisie aan te zetten om vervolgens op elke willekeurige Nederlandse zender iemand verbaal door het ijs te zien zakken. Een voetballer die wordt geinterviewd tijdens een wedstrijdbespreking kan zelden op coherent taalgebruik wordn betrapt. Opvallend genoeg komt iemand die, laten we zeggen, aan hockey of turnen doet daarentegen weer veel beter uit zijn woorden. (Waarmee ik als liefhebber overigens het voetbal niet in een kwaad daglicht wil plaatsen)

  Een ander fenomeen, uit mijn persoonlijke omgeving, wil ik hier onder de aandacht brengen. Een goede kennis kreeg een aantal jaar geleden een behoorlijke promotie en werd afdelingshoofd met grote verantwoordelijkheid binnen de organisatie. Deze man, afkomstig uit hartje Amsterdam, was (en is) wat we noemen “een jongen van de gestampte pot”; ongecompliceerd en recht voor zijn raap, zonder daarbij grof in de mond te zijn.
  Na zijn promotie begon hij zich van een schimmig soort stadhuistaal te bedienen, blijkbaar in de veronderstelling dat dit hoorde bij zijn nieuwe functie. Met als gevolg dat medewerkers memo’s van zijn hand ontvingen waaraan geen touw was vast te knopen. Zo doopte hij het woord Verifieren om tot Viefjeren en vlogen termen als “een stukje begrip” en “Zeg Maar” als kogels over de afdeling.

  Mijn grootste ergenis is de volkomen onzinnige uitdrukking “Ik Had Zoiets Van”, die in alle lagen van de bevolking te hooi en te gras wordt rondgestrooid. Een volkomen nutteloze stoplap.

  Voor ik het vergeet: Godfried Bomans heeft, lang geleden, een boekje geschreven met de titel Schrijven is Schrappen. Voor elke liefhebber van de Nederlandse taal een absolute aanrader.

 4. admin Bericht auteur

  Beste Tom,

  Dank je voor je uitgebreide commentaar. Leuk voorbeeld van die kennis, dat schept bij mij zeg maar een stukje herkenning.

  Arjen

 5. T. van Schendel

  Hallo,

  Prachtig initiatief deze site. Houden zo. Mag ik iets inbrengen wat me al twee jaar opvalt? de uitdrukking: ik ben een soort van zenuwachtig, of ik ben een soort van verdrietig.
  Hopeloos. Ik vermoed dat het komt uit het amerikaans engels, waar de uitdrukking : I am a sort of nervous inderdaad bestaat. Maar dat moesten we maar niet direct in het nederlands omzetten wat mij betreft.

  Tom

 6. juan

  Ben blij te zien dat ik niet de enige ben die zich stoort aan het huidige taalgebruik.

  Wel storend als in de aanhef hierboven staat:
  “Waarom faciliteren onderwijzers het zelflerend vermogen van leerlingen, en geven ze niet gewoon les?”

  Is “faciliteren” niet ook een vorm van vaag, storend en oneigenlijk taalgebruik?

  Sterkte verder.

 7. admin Bericht auteur

  Faciliteren is ontzettende vaagtaal, vandaar dat ik het ook in de aanhef gebruik als voorbeeld.

  Groet,

  Arjen

 8. Berd Wegman

  Het is nog slimmer dan ik dacht met TASKFORCE! Google maar eens en je raakt verbijstrerd.

 9. marius

  ja oplettende kritische lezertjes het huidige taalgebruik is zeg maar ook niet mijn kopje thee cq. mijn ding; wel blij bij de weg dat vaagtaal ons faciliteert om een stukje taalbewustwording te ventileren zodat we dat met elkaar kunnen communiceren..

 10. Angela

  Eindelijk! Hier zitten mijn vader en ik al lang op te wachten. Het is toch zonde dat de Nederlandse taal vreselijk misbruikt wordt? Als mij i.p.v. dan ik, enigste i.p.v. enige, woorden die in de verkeerde context gebruikt worden om intelligent over te komen, schande! Ik zeg: “Op naar goed onderwijs in de Nederlandse taal!”

 11. lisette

  @Tom
  Misschien moet je je er niet zo druk om maken. Daarnaast kan ik ook wat fouten in jóuw tekst ontdekken. “op coherent taalgebruik wordn betrapt”.

  Kan je namelijk iemand betrappen die het ‘goede’ doet? Lijkt mij niet. Dus maak je niet zo druk! “Doe gewoon je ding”.

 12. Opperdiep

  Arjen en Cathelijne, veel waardering voor jullie ideaal en ‘branding’. Op mijn blog Opperdiep’ – over taal, beeld en beeldtaal en hoe die ons leiden en misleiden – vandaag een klein commentaar daarop. Heel veel succes, hartelijke groeten, Nick

 13. admin Bericht auteur

  Beste Nick,

  Dank je voor je commentaar. Misschien kan taal inderdaad niet objectief en duidelijk zijn, maar het kan wel altijd duidelijker!

  Groet,

  Arjen

 14. Michiel van Elburgh

  Ik ken nog een aantal.
  *Wat dacht je van mensen die ‘mekaar’ zeggen en ‘elkaar’ bedoelen.

  *Of deze. Mensen die de woorden sorry, pardon en excuseer onjuist gebruiken.

  Voorbeelden van goed gebruik:
  Excuseer, zou ik er langs mogen?
  Dus niet beginnen met ‘sorry’ of ‘pardon’.

  Sorry, dat was niet netjes van me.
  Sorry gebruik je als spijtbetuiging.

  Pardon gebruik je als je iemand niet verstaat. Je vraagt dus eigenlijk of dat het herhaalt kan worden.

  *Of deze. Hoevaak hoor je iemand niet het woord ‘overnieuw’ zeggen?
  Het doet mij pijn aan mijn oren.
  Dit is een sterk voorbeeld van een contaminatie.

  Het goede voorbeeld:
  Je doet iets OVER of je doet iets OPNIEUW.

  Oververhuizen is er ook één.
  Moet zijn: je gaat over of je gaat verhuizen.

  *Wat mij ook irriteert is al die Engelse woorden die gebruikt worden in plaats van de Nederlandse.
  Voorbeelden:

  Random i.p.v. Willekeurig
  Shift i.p.v. Dienst
  Boxen i.p.v. Luidsprekers (boxen zijn dozen en dat is waarnaar je luistert. Een Engelsman gebruikt dat woord niet in die context.)
  Weekend i.p.v. Weekeinde (bij de kassa van de supermarkt kijk ze dwaas naar mij als ik ‘prettig weekeinde’ zeg. Wie is er nou gek?

  Of deze. Veel Nederlandeed zeggen dat iets is ‘gecanceld’. Dit is Nederlands noch Engels.

  Iets is geannuleerd. En in het Engels is het cancelled.

  Wees trots op onze taal en verziek het niet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>