Het vaagtaalvirus gedijt uiterst goed in een samenleving waarin informatie centraal staat. Hoe vecht je mee tegen vaagtaal? Inderdaad, met informatie.
Vaagtaal is uitermate besmettelijk. Hier lees over de infectiehaarden, de uitbraak en de epidemie van vaagtaal. Ook kom je heel wat vormen van vaagtaal tegen, zoals reclamegereutel, beleidsbabbels en personeelspraat.

Infectie
Reclame, nieuws en politiek zijn overal en beïnvloeden het leven van alledag. Daarom vormen ze de gevaarlijkste infectiehaarden van vaagtaal. Vanaf hier dringt vaagtaal door tot in alle hoeken van de maatschappij. Hier begint de ellende. En wel met reclamegereutel, nieuwsgeneuzel en Binnenhofbargoens.

Uitbraak
Na de besmetting verspreidt het vaagtaal-virus zich razendsnel onder beleidsmakers, managers en onderwijsdeskundigen. Hun taal is het resultaat van grillige modeontwikkelingen, ongenuanceerde berichtgeving en ontwijkende politiek. Zo ontstaan beleidsbabbels, onderwijslingo en managementspeak.

Epidemie
Na de uitbraak is een epidemie als snel onafwendbaar. Is het echt zo erg? Jazeker. Probeer maar eens een bouwvergunning aan te vragen, lees eens een personeelsadvertentie of probeer een bijsluiter te doorgronden. Vaagtaal heeft gewonnen. Het leven is vol ambtenaritis, zorggezemel en personeelspraat.
Uiteraard zijn wij de besten en de slimsten en is de rest van de wereld dom en onwetend. Dat wrijven we er graag in met moeilijke woorden, complexe zinnen en ongebruikelijk jargon.
Snoeverij, een slap excuus voor vaagtaal