Wie?

Vaagtaal is de gezamenlijke liefhebberij van Cathelijne en Arjen. Samen trekken we ten strijde tegen onduidelijke taal. Die strijd delen we hier graag met je. Heb jij een mooi staaltje vaagtaal gehoord of gelezen? Laat het ons weten!

De vaagtalige illustraties op deze website komen uit de creatieve geest van tekenaar Rob Derks.

Vaagtaal begon als een kladje vol vage woorden. Als uit de hand gelopen hobby staat vaagtaal nu zelfs in de Dikke van Dale.

Arjen Ligtvoet

Vaagtaal begon als hobby. Tijdens mijn werk als econoom – lang geleden – verzamelde ik voorbeelden van vage en misleidende taal. Die verzameling groeide snel en mondde uit in een boek “Vaagtaal”. Nu werk ik alweer bijna 20 jaar als zelfstandig tekstschrijver. Ik schrijf voornamelijk over financieel-economische onderwerpen, maar duidelijke taal staat nog steeds voorop. Meer over mij en m’n werk lees je op finec.info.

Cathelijne de Busser

Als gepromoveerd sociaalgeograaf ben ik in mijn universitaire loopbaan heel wat staaltjes vaagtaal tegengekomen. Dat leidde niet alleen tot verwondering over vaag taalgebruik, maar ook tot de overtuiging dat klare taal altijd mogelijk is. Inmiddels werk ik al ruim 15 jaar (ook) als freelance tekstredacteur en tekstcorrector voor onderwijs en overheid. Vaagtaal krijgt in mijn teksten geen plek: er bestaat geen enkel excuus voor vaag taalgebruik. Meer informatie over mij en mijn werk vind je op cdebusser.nl (lid van tekstnet).


Vaagtaal uit onwetendheid komt veel voor, zeker in geschreven teksten. Tegenwoordig moet iedereen maar kunnen schrijven en met een computer en een printer ziet een tekst er al snel en professioneel uit.

Onwetendheid, een slap excuus voor vaagtaal


%d bloggers liken dit: