uitslag 2009

‘Je ding doen’ is de vaagste vaagtaal van 2009. Dat vinden de 1950 deelnemers aan de Vaagtaalverkiezing. Op enige afstand volgen ‘een stukje’, ‘proactief’, ‘zeg maar’ en ‘doorcommuniceren’.

=> bekijk de top 15 van de Vaagtaalverkiezing 2009

Vaagtaalverkiezing
In totaal deden 1950 mensen mee aan de Vaagtaalverkiezing 2009. Hiervan stemde 15 procent op ‘je ding doen’. Hiermee heeft deze vage uitdrukking de titel vaagste vaagtaal van 2009 gewonnen.

Honderden enthousiaste taalliefhebbers nomineerden het afgelopen jaar hun vaagste woorden en uitdrukkingen. Een groep taaldeskundigen selecteerde vervolgens uit alle inzendingen vijftig woorden en uitdrukkingen. In september en oktober kon iedereen via deze website zijn stem uitbrengen op maximaal drie van deze genomineerde woorden.

Territoriumdrift uit zich in taal
De meeste stemmers deden ook mee aan de vaagtaal-enquête. Wat blijkt? Vrouwen ergeren zich mateloos aan de uitdrukking ergens een plasje over doen. Mannen vinden dit juist heel normaal. Ook hebben mannen er geen bezwaar tegen om hands-on handjes en voetjes te geven aan hun bestaan, tot grote ergernis van vrouwen. Opvallend is dat niet alleen vrouwen dit soort machotaal vaag vinden. Ook lager opgeleiden voelen zich al snel ondergezeken als iemand een verbaal plasje over ze doet.

=> zie top 10 voor mannen en vrouwen

Vage vrouwentaal
Terwijl mannen hun geurvlaggetjes uitzetten, praten vrouwen veel minder ‘lichamelijk’. Zo vinden vrouwen oké (uitgesproken als ‘okééé) heel oké en houden ze van letterlijk, terwijl ze het figuurlijk bedoelen. Ze hebben het ook over duurzaam en input/throughput/output. Voor de meeste mannen is deze abstracte taal uitermate vaag.

Zorg zorgt voor ergernis
Ouderdom komt met gebreken. En met ergernis over zorgtaal. Gepensioneerden voelen zich betutteld door uitdrukkingen als een stukje of dicht bij jezelf blijven. Ook het zogeheten stepped-care-model is deze groep liever kwijt dan rijk.

Incompetente competenties
Onderwijs is tegenwoordig competentiegericht. Toch vinden veel stemmers competenties maar vaag. Dit hinderlijke woord staat op plaats nummer elf van de vaagste vaagtaal van 2009. Opvallend is dat studenten en scholieren zich het meest aan competenties ergeren: bij deze groep eindigt competentie dan ook op een eervolle zesde plaats.

Top 10

 1. Je ding doen
 2. een stukje
 3. proactief
 4. zeg maar
 5. doorcommuniceren
 6. stakeholder
 7. definitief eindconcept
 8. out-of-the-box
 9. oké
 10. dicht bij jezelf blijven

Uitgebreide resultaten van de vaagtaal-enquête volgen over enkele weken.

top 15 Vaagtaalverkiezing 2009

top 10 m/v Vaagtaalverkiezing 2009

74 gedachten over “uitslag 2009

 1. Gerra

  jonke :gooi je rugzak maar in een hoekje….en geef het een plaatsje. Is ook wel van deze tijd. vorkje prikken?? dan kun het tenminste een naam geven…heerlijk

  @jonke

 2. Durmal

  Ik mis best wel een beetje, en echt wel op deze lijst. Dat is namelijk echt wel tof. Dat vind ik best wel een beetje jammer. Bah wat erger ik me daar aan zeg.

 3. Jori

  Tegenwoordig wordt ook overal de term ‘efficiency’ aan toegekend. Ook zo’n leuk nietszeggend begrip

 4. Pingback: ‘Je ding doen’ wint Vaagtaalverkiezing « copytijgers.nl

 5. F. Dohle

  Hypotheek is een recht om je te mogen verhalen op het onroerend goed van een ander als die zijn schuld aan jou niet voldoet (en dat onroerend goed daarvoor, als borg, heeft verhypotheceerd aan jou). Het is dus een zekerheidsrecht dat staat tegenover een lening.
  In het dagelijks spraakgebruik noemt men echter die lening steevast de hypotheek. Zo is er zelfs een bureau dat bemiddelt tussen geldgever en geldnemer dat zich “De Hypotheker” noemt, terwijl het zich in het geheel niet met die hypotheek (dat verhaalsrecht) bezighoudt.

 6. F. Dohle

  “Langstlevende”: hiermee wordt meestal de achterblijvende echtgeno(o)t(e) bedoeld na het overlijden van de partner.
  Het is maar zeer de vraag of die achterblijver ook daadwerkelijk langer leeft dan de eerst stervende. Stel man van 75 jaar overlijdt en laat een vrouw van 70 jaar achter. Zij moet dan nog tenminste 5 jaar doorleven om de langstlevende (van die twee) te worden.
  Beter zou zijn te spreken van de “laatstlevende”

 7. F. Dohle

  “Duurzaam”. Ook zo’n toverwoord. Ik bewoon een huis van ruim 100 jaar oud; het is zeer degelijk en zal naar verwachting nog vele jaren blijven staan. Toch mag dat huis niet duurzaam genoemd worden volgens het “moderne” spraakgebruik.
  Daarbij worden vele nieuwbouwwoningen nu al duurzaam genoemd, hoewel dat nog lang niet zeker is.
  Men bedoelt met duurzaam waarschijnlijk “milieuvriendelijk”. Waarom wordt dan niet dat woord gebruikt?

  Een gelijksoortige prietpraat kom je tegen bij het woord “groen”, zoals in “groene energie”. Daar is niets groens aan. Het is (mogelijk) milieuvriendelijk opgewekt.

 8. Montforts

  valt allemaal nog al mee
  waar heel veel mensen meer moeite mee hebben dat interviewers
  én geïnterviewden van de tien woorden die gebruikt worden
  4 á 5 woorden bestaan uit uuh, uuh, uuh, uuh,en daar wordt je kotsmisselijk van

 9. Linda

  Wat niet vaag is, maar vervelend is de uitspraak:

  ‘het spekken van de kas’.

  Boehoe!

 10. PK

  Dit moet dan nu wel de meest vage zin zijn, denk ik:

  Definitief eindconcept: Stakeholders die doorcommuniceren dat proactief dicht bij jezelf blijven, je ding doen en een stukje out-of-the-box denken, zeg maar, oke is.

 11. Pingback: Parole Parole Parole « Een beetje adjunct

 12. Sylja

  De zin, ”Moe-je-luisteren” (meestal in telefoongesprekken) Ja, ik luister toch?! waarom denk je dat ik aan de telefoon ben dan?!

 13. Pingback: Doe je ding nader verklaard (door sommigen) « Lekker je eigen ding doen!

 14. Pingback: Woorden van 2009 | Vaagtaal

 15. Pingback: Stan de Jong » Cijfers voor Maarten van Rossem

 16. Pingback: Vaagtaal trekt lekker veel bekijks | Vaagtaal

 17. Wieb

  Je kunt natuurlijk op twee manieren in gesprek zijn; telefonisch of een gesprek met iemand hebben. Dus m.i. is er niets verkeerd aan “telefonisch in gesprek zijn”. @Sjoerd de Jong

 18. Moon

  Maar is het niet zo dat als we alle woorden die andere mensen vaagtaal vinden niet meer mogen gebruiken, we op een gegeven moment weinig taal meer tot onze beschikking hebben die wel, zeg maar, deugt? Ik ben voor klare taal, maar als mensen strepen gaan zetten door (bijvoorbeeld) ‘een stukje geschiedenis’ dan gaan we wel te ver met elkaar corrigeren op vaagtaal. Want precies voor die toepassing is ‘een stukje’ uitermate geschikt en stijltechnisch correct.

  Mijn eigen ergernissen gaan vooral over eufemisering. Toen we van mongooljte via een kind met het syndroom van Down naar ‘mensen met mogelijkheden’ gingen, brak mijn klomp. Laatst zag ik dat ernstige en complexe psychiatrische problematiek ‘bijzondere psychiatrische problematiek’ werd genoemd. Kijk, daar kan ik nou eens echt niks meer mee als tekstmens.
  Aan ieder woord dat je kiest voor iets wat niet doorsnee is, hangt op een gegeven moment een stigma. Dat haal je niet weg door een nieuw woord te verzinnen, want het stigma verhuist binnen no time naar het nieuwe woord en sluit het oude ook nog uit van ‘geaccepteerd’ taalgebruik. Je moet werken aan het weghalen van het stigma van het fenomeen en dat lukt niet met het verzinnen van een ander woord.

 19. admin Bericht auteur

  Beste Moon,

  Door deze website hoop ik dat mensen bewuster met hun taal omgaan. Het is zeker niet mijn bedoeling om woorden te verbieden. Als je “een stukje” of “maatsafconcurrentie” gebruikt in een context en voor een publiek dat die woorden begrijpt. Prima. Maar, schrijf in een bewonersbrief niet over de “implementatie van nieuwe beheersvormen” als je bedoelt dat klachten voortaan per e-mail aan de “buurtcoach” verstuurd moeten worden.

  Goed weekend,

  Arjen

 20. Pingback: Proactief verzet tegen vaagtaal | Derek-Jan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>