Epidemie

Ambtenaritis

Anton de ambtenaar beheerst een heel speciaal taaltje, ambtenaritis. Na lang na lang wikken en wegen produceert hij een puik staaltje communicatie naar de burger toe. De gemeentegrens is in dier voege gewijzigd dat hij anders komt te lopen. Het is maar dat u het weet.

Zorggezemel

Dankzij de marktwerking in de zorg krijgt de depressieve Meneer De Boer het dwingend advies om weer probleemeigenaar van zijn leven te worden en wordt drukke Colin weggerangeerd op het meersporentraject van een stepped care-model.

Personeelspraat

Petra is personeelsconsulente en zet graag de juiste persoon op de juiste plek, mits het maar een schaap met vijf poten is. Ze kan altijd wel een proactieve, flexibele en dynamische persoonlijkheid gebruiken die op zoek is naar een leuke uitdaging in een gezellig team.

De epidemie

Vanaf het moment dat beleidsmakers, managers en onderwijskundigen met het vaagtaalvirus zijn besmet, is een epidemie onafwendbaar. Waarom? Omdat iedereen wel iets met deze besmettelijke beroepsgroepen te maken heeft: van politieagent tot bakker, van secretaresse tot servicemonteur, van student tot accountant.

Alle beroepsgroepen zijn besmet. Is het echt zo erg? Jazeker. Probeer maar eens een bouwvergunning aan te vragen bij het gemeentehuis. Daar bedienen ambtenaren zich van een oubollig groepstaaltje dat voor normale stervelingen grotendeels onbegrijpelijk is. Of speel eens een paar dagen voor patiënt in een lokaal ziekenhuis. Daar gebruiken zorgverleners koddige taal vol stoplapjes en eufemismen. Of loop eens binnen bij een uitzendbureau. Daar tref je vrijwel zeker een personeelsconsulent aan die in lege woorden en volstrekt overbodige zinnen praat.

Je ziet het, het vaagtaalvirus heeft gewonnen. Vaagtaal is overal.


“Binnenhofbargoens allitereert zo prachtig. Daarbij was het natuurlijk ook een mooie samenvatting van de situatie toenmaals. Vooral premier Lubbers gebruikte zeer vage taal. Niet voor niks heeft Lubbers het woordenboek gehaald met de term Lubberiaans: vaag, omslachtig en wollig taalgebruik. Lubbers hield zijn standpunten altijd zorgvuldig verborgen achter een muur van taal en veranderde steeds van opvatting.”

Frits Bolkestein over hoe hij op de term Binnenhofbargoens kwam


%d bloggers liken dit: