Van vaagtaal naar raaktaal met 25 elementaire raaktaalregels
Je schrijft omdat je je lezer iets te zeggen hebt. Je schrijft, dus je wilt dat je lezer begrijpt wat je bedoelt. Hoe schrijf je duidelijk? Heel eenvoudig: verdeel het schrijfproces in vijf stappen en hou je aan de raaktaalregels.
(hier volgt de komende tijd iedere week een nieuwe raaktaalregel en meer uitleg over het schrijfproces)

Schrijfproces
Verdeel en heers! Het model schrijven in vijf stappen maakt schrijven eenvoudiger door het schrijfproces op te delen. Schrijven is meer dan alleen wat woorden typen. Je moet ook informatie selecteren, structuur aanbrengen en doeltreffende zinnen formuleren.
(wekelijks meer over duidelijk schrijven)

Schrijfregels
Wie schrijft, komt zijn lezer tegemoet. Je schrijft immers niet om te snoeven met moeilijke woorden en lastig te interpreteren zinnen. Ga van vaagtaal naar raaktaal met deze elementaire regels voor krachtige en duidelijke taal.
(wekelijks een nieuwe raaktaalregel)

Leeshordes
Zorg dat je lezer niet voortdurend over leeshordes struikelt: te lange zinnen, formele formuleringen, irrelevante informatie en irritante onderonsjes met de schrijver. Weg ermee! Sleur je lezer mee in je tekst.
Voor duidelijke taal moet je weten waarover je het hebt. Voor duidelijke taal moet je informatie verzamelen, afbakenen en structureren. Vervolgens moet je de juiste woorden kiezen, zinnen formuleren en je voortdurend afvragen of het beter kan. Zorgvuldig en duidelijk taalgebruik kost tijd. Met vaagtaal houd je een slag om de arm en laat je in het midden wat je precies bedoelt. Vaagtaal is daarom de ideale manier om het jezelf makkelijk te maken. Voor anderen is vaagtaal uit luiheid heel hinderlijk.
Luiheid, een slap excuus voor vaagtaal