Schrijverstype

Vijf manieren om je tekst te verprutsen

Schrijven verdient aandacht, tijd en heel veel oefening. Door veel te schrijven, ontdek je wat voor jou werkt. Misschien ben jij zo iemand die alleen kan schrijven met een twintig jaar oude vulpen. Of krijg jij pas echt inspiratie als er op de achtergrond een symfonie van Beethoven klinkt? Ga op onderzoek uit, experimenteer, oefen en ontdek hoe jij het beste schrijft. De onderstaande vijf manieren leveren in ieder geval géén goede tekst op. Herken jij jezelf in één van deze schrijftypes? Dan is het de hoogste tijd om het eens op een andere manier te proberen.

De schermstaarder
De schermstaarder is een ongeduldige perfectionist. Alles moet in één keer goed. Toch verdwijnt het merendeel van zijn schrijfsels meteen weer achter de deleteknop. Het grootste probleem van de schermstaarder is dat hij alles tegelijkertijd wil doen. Terwijl hij nog hard nadenkt over de centrale boodschap van zijn tekst, is hij ook al druk bezig met het formuleren van zinnen en met de eindredactie. Ieder woord moet taalkundig en grammaticaal kloppen, en dat terwijl hij nog helemaal niet weet waar hij eigenlijk over schrijft. Alles tegelijk, dat werkt niet. De arme hersens van de schermstaarder raken oververhit en dat leidt al snel tot een onwrikbare schrijfblokkade. Schermstaren is daarom een uiterst tijdrovende manier van schrijven met bar weinig resultaat.

Schermstaarder

De van-uitstel-komt-afsteller
Alle zegen komt van boven, net als inspiratie. De van-uitstel-komt-afsteller dwingt inspiratie niet af, maar wacht er geduldig op. Zolang de muze hem niets heeft ingefluisterd, begint hij niet met schrijven. En dat komt mooi uit, want dan kan hij nog even snel zijn ladeblok ordenen en naar zijn collega wandelen voor een praatje. Telkens als de van-uitstel-komt-afsteller inspiratie voelt komen, is er wel weer iets dat zijn aandacht vraagt… en ja hoor, dan is het alweer lunchtijd. Pas op het allerlaatste moment, als de deadline angstaanjagend dichtbij komt, ramt de van-uitstel-komt-afsteller nog even snel een kladje uit de pc. Met een verontschuldigend schouderophalen levert hij het op de valreep in: ‘Ja, meer dan een schets is het niet. Je weet wel, hè, drukdrukdruk.’

Schermstaarder

De knip-en-plakker
Schrijven? Dat is een kolfje naar de hand van de knip-en-plakker. Nou ja, schrijven? De knip-en-plakker beheerst de knip-en-plakfunctie van Word tot in alle finesses. Hij gaat meteen voortvarend aan het werk en tovert met een paar muisklikken een compilatie van zinnen en alinea’s uit oude teksten op het scherm. ‘Zo, dat is ook weer klaar,’ zegt de knip-en-plakker na een kwartiertje noest muisgeschuif. Arme lezer! Die krijgt een tekst voorgeschoteld die als los zand aan elkaar hangt. De toon van de tekst, de manier van schrijven en het onderwerp wisselen per alinea en soms zelfs per zin. De tekst van een knip-en-plakker is vaak veel te lang: het schrijven ging zo vlotjes dat hij er voor de ´duidelijkheid´ nog een paar extra alinea’s aan toevoegde.

Schermstaarder

De woordkabbelaar
De woordkabbelaar gaat meteen enthousiast aan het werk en bedenkt – in tegenstelling tot de knip-en-plakker – wel alles zelf. Nou ja… bedenken… de woordkabbelaar begint in het wilde weg te schrijven en ziet wel waar het schip strandt: ‘Zo, die zin staat er, maar ach, dat is ook nog wel interessant om te melden. En dit kan er ook nog wel even bij.’ Zo kabbelt de woordkabbelaar maar voort. Zin na zin groeit de tekst tot een meanderende rivier die nergens begint en ook nergens eindigt. De woordkabbelaar houdt van schrijven. Hij orakelt maar door en houdt op geen enkele manier rekening met zijn lezer. De woordkabbelaar is te vergelijken met de spreker die zijn presentatie begint met de woorden: ‘Ik zal het kort houden’. Dan weet je zeker dat het een lange, héél lange, zit gaat worden.

Schermstaarder

De vormgevingsfanaat
De vormgevingsfanaat verwart verpakking met inhoud. Hij besteedt veel tijd aan de opmaak van zijn tekst, maar vergeet tijd te reserveren voor het schrijven. Iedere zin is perfect uitgelijnd en voorzien van beginkapitaal en fijne ligaturen. De tekst van een vormgevingsfanaat ziet er gelikt uit en de verwachtingen van de lezer zijn dan ook meteen hooggespannen. Helaas komen die verwachtingen slechts bij hoge uitzondering uit.

Schermstaarder

Beter schrijven? Verdeel en heers, ga schrijven in vijf stappen en houd je aan de 25 elementaire schrijfregels.

(Foto’s via Flickr.com, respectievelijk van Thirdangel, dhammza, looseends, Wisdom72 en kpratt)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>