“Participatiesamenleving” wint Vaagtaalverkiezing 2013

De Vaagtaalverkiezing 2013 was een nek-aan-nekrace. Uiteindelijk won ‘participatiesamenleving’ met 13,6% van de stemmen, op de voet gevolgd door ‘uitbodemen’ (13,0%) en ‘horizontaal beleid’ (11,8%).

Uitslag 2013 Vaagtaalverkiezing

Vaagtaalverkiezing
Bijna 1200 mensen deden mee aan deze zesde editie van de Vaagtaalverkiezing. Ruim 1 op de 7 stemmen ging naar ‘participatiesamenleving’. Hiermee heeft dit kwaadaardig vage woord de titel vaagste vaagtaal van 2013 gewonnen.

requiem voor de participatiesamenleving

Vaagtaalverkiezing uitslag 2013

Vage genomineerden
De participatiesamenleving is flink aan het uitbodemen: ondanks de doordachte combinatie van horizontaal beleid en maatschappijbrede integrale samenwerking – doorspekt met een welhaast onontbeerlijk vleugje mindfullness – heeft de overheid moeite om haar taalkundig verantwoorde streefbeleid te halen. Niemand – en dat wil je echt niet weten – schijnt z’n eigen verantwoordelijkheid te nemen, zodat Nederland ondertussen veranderd is in één grote onderwaterhypotheek. Kennelijk was het juiste momentum nog niet daar voor de transitie naar een toekomstvaste structurele oplossing. Is het nu dan dus tijd voor harde beslissingen? Of koersen volk en volksvertegenwoordiging onafwendbaar richting een snoeiharde vechtscheiding?

de genomineerde woorden en uitdrukkingen van de Vaagtaalverkiezing 2013

Sekseneutrale vaagtaal?

Mindfullness en menopauze
De vaagtaalverkiezing bevatte ook een enquête. Daaruit bleek onder andere dat vrouwen van 56 tot en met 65 jaar het woord ‘mindfullness’ veel minder vaag vinden dan mannen en vrouwen van andere leeftijden. Kennelijk is voor vrouwen in de overgang (gemiddeld 51 jaar) ‘mindfullness’ gesneden koek, terwijl de rest van de (participatie)samenleving er maar weinig mee kan.

Mindfullness en menopauze

Wat is vaagtaal?
Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Veel schrijvers lijden aan vaagtaal en besmetten andere schrijvers via hun teksten. Vaagtaal is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening. Teksten die vaak vol staan met vaagtaal zijn onder andere beleidsbabbels, managementspeak en onderwijslingo. Lees alles over vaagtaal en blijf op de hoogte van alle vaagtalige ontwikkelingen via de Vaagtaal-nieuwsbrief:

abonneer je op de nieuwsbrief

‘Vaagtaal’ – het boek
Waarom hebben managers het steeds over targets? Waarom blijft een gemeentelijke brief zelfs na drie keer lezen onbegrijpelijk? Waarom faciliteren onderwijzers het zelflerend vermogen van leerlingen, en geven ze niet gewoon les? Het boek ‘Vaagtaal’ (2009) van Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser verklaart dit, en nog veel meer.


Zelf beter leren schrijven? Heel eenvoudig, deel het schrijven op in vijf stappen en houd je aan 25 elementaire schrijfregels.

Graagtaal

Vaagtaalspiegel
Op zoek naar een sprankelend duidelijke lezing voor een heisessie, congres of personeelsdag? Wil je op een leuke maar zeker niet vrijblijvende manier het taalgebruik van je collega’s aan de kaak stellen? Of is het gewoon tijd voor duidelijke taal? We komen naar je toe en houden jou en je collega’s een vaagtaalspiegel voor, of we verzorgen een anti-vaagtaal workshop.

Vaagtaalspiegel

Tekstridder
Vaagtaal! is een initiatief van tekstbureau tekstridder. Tekstridder gaat ervan uit dat alle onderwerpen, hoe ingewikkeld ook, duidelijk op te schrijven zijn. Tekstridder brengt complexe onderwerpen terug tot de kern en geeft de boodschap op een overtuigende manier weer.

Kijk voor financieel-economische teksten en het verhaal achter de cijfers op tekstridder financieel.

Meer informatie over de Vaagtaalverkiezing of vaagtaal? Bel 06 2840 4923 of mail arjen@vaagtaal.nl.