uitslag 2012

‘Over je schaduw heen springen’ is de vaagste vaagtaal van 2012 volgens de ruim 1600 deelnemers aan deze vijfde editie van de verkiezing. Ook de ‘speerpuntoverstijgende acties’ doen het goed met een tweede plaats. ‘Skyboxificatie’ staat op de derde plaats, gevolgd door ‘de voorkant van het probleem’ en ‘een stip aan de horizon zetten’. Meer lees je in de Vaagtaal!

Het was dit keer een politiek vaagtaaljaar. Het hele jaar springen politieke partijen en hun leiders al haasje over hun eigen schaduw om het eerlijke verhaal te vertellen. Kiezers laten zich echter niet langer in de luren leggen en zetten graag een stip achter deze taal, al ligt die stip dan ver achter de horizon. Het is, kortom, tijd voor de eigen verantwoordelijkheid. We laten de duurzame dynamiek over aan de heren en dames politici en gaan zelf weer duidelijke taal gebruiken.

Speerpunten

Moeilijke speerpunten

Hoewel ‘over je schaduw heen springen’ de Vaagtaal Award in de wacht sleepte, zorgde ‘eerlijke productie’ (geëindigd op een eervolle achttiende plaats) voor een paar heftige emoties over zeer leugenachtige productspecificaties.
‘Zich herpakken’ (twaalfde plaats) maakt de onoverbrugbare taalkloof tussen Nederland en Vlaanderen duidelijk. Nauwelijks Vlaamse stemmen, maar wel flink wat Nederlandse stemmen. In Vlaanderen is ‘zich herpakken’ kennelijk een overduidelijke uitdrukking, terwijl in Nederland politici zich vooral moeten herpakken in een hernieuwde poging om bruggen te slaan tussen de politiek en het volk.

Speerpunten

 

Vijf jaar Vaagtaalverkiezing

2012

 1. over je schaduw heen springen
 2. speerpuntoverstijgende acties
 3. skyboxificatie

2011

 1. in je kracht staan
 2. het heeft mijn aandacht
 3. decontextualiseren

2010

 1. ik heb zoiets van
 2. 2.0
 3. mensenmens

2009

 1. je ding doen
 2. een stukje
 3. proactief

2008

 1. iets een plekje geven
 2. proactief
 3. het kan toch niet zo zijn dat

Uitslag vaagtaalverkiezing 2012

4 gedachten over “uitslag 2012

 1. Pingback: Nadelunch.com » Taal in het Wild – Jeukwoorden

 2. Pingback: Taal in het wild – Jeukwoorden | Merel van Goch

 3. Pingback: Taal in het wild – Overtrekkig onder een afdakje | Merel van Goch

 4. Pingback: Vermijd ambtelijke taal en trek mee ten strijde tegen vaagtaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>