uitslag 2011

‘In je kracht staan’ is de vaagste vaagtaal van 2011. Dat vinden de bijna 1500 deelnemers
van deze vierde Vaagtaalverkiezing.

De kracht van vaagtaal
De meeste stemmers deden ook mee aan de vaagtaal-enquête. Wat blijkt? Iedereen ergert zich aan ‘in je kracht staan’ en het ontwijkende ‘het heeft mijn aandacht’, maar vrouwen vinden deze uitdrukkingen nog veel vager dan mannen. Ook drinken vrouwen liever een glaasje melk dan ‘functionele zuivel’. Mannen ergeren zich daarentegen flink aan de ‘beleidshandreiking’ en het ‘nieuwe werken’.

Vaagtaalconfrontatie
De enquête liet goed zien dat mensen zich vooral ergeren aan woorden die ze in hun dagelijks leven vaak tegenkomen. De huisvrouw doet de boodschappen en stuit in haar zoektocht naar melk op ‘functionele zuivel’. De mannelijke kostwinner weet zich geen raad met het veeleisende ‘nieuwe werken’.

Ambachtelijke vaagtaal
In Drenthe is bij elke boom of grasspriet wel een ‘ambachtelijk’ stukje toeristisch vermaak te vinden. Drenthenaren stemmen dan ook massaal op ‘ambachtelijk’ terwijl daar in de Randstad nauwelijks iemand voor te porren is.

Resoluut resomeren
Ook ‘resomeren’ – de 2.0-verwerking van stoffelijke overschotten – is vooral irritant voor de doelgroep . Zo is er nauwelijks een jongere te vinden die zich aan dit woord ergert, terwijl bejaarden massaal op ‘resomeren’ stemden. Kennelijk willen zij liever op een andere manier naar de eeuwige jachtvelden vertrekken.

uitslag Vaagtaalverkiezing 2011

uitslag Vaagtaalverkiezing 2011

2 gedachten over “uitslag 2011

  1. Pingback: ‘In je kracht staan’ wint vaagtaalverkiezing 2011 | Vaagtaal

  2. Manjula

    Ik kan niet zeggen dat ik het veeertgn ben, heb er nog nooit aan meegedaan… maar dank zij jullie is het toch weer allemaal puik voor elkaar gebracht!Fijn weekend h&, de zon komt hier piepen, bij jullie ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>