uitslag 2009

‘Je ding doen’ is de vaagste vaagtaal van 2009. Dat vinden de 1950 deelnemers aan de Vaagtaalverkiezing. Op enige afstand volgen ‘een stukje’, ‘proactief’, ‘zeg maar’ en ‘doorcommuniceren’.

=> bekijk de top 15 van de Vaagtaalverkiezing 2009

Vaagtaalverkiezing
In totaal deden 1950 mensen mee aan de Vaagtaalverkiezing 2009. Hiervan stemde 15 procent op ‘je ding doen’. Hiermee heeft deze vage uitdrukking de titel vaagste vaagtaal van 2009 gewonnen.

Honderden enthousiaste taalliefhebbers nomineerden het afgelopen jaar hun vaagste woorden en uitdrukkingen. Een groep taaldeskundigen selecteerde vervolgens uit alle inzendingen vijftig woorden en uitdrukkingen. In september en oktober kon iedereen via deze website zijn stem uitbrengen op maximaal drie van deze genomineerde woorden.

Territoriumdrift uit zich in taal
De meeste stemmers deden ook mee aan de vaagtaal-enquête. Wat blijkt? Vrouwen ergeren zich mateloos aan de uitdrukking ergens een plasje over doen. Mannen vinden dit juist heel normaal. Ook hebben mannen er geen bezwaar tegen om hands-on handjes en voetjes te geven aan hun bestaan, tot grote ergernis van vrouwen. Opvallend is dat niet alleen vrouwen dit soort machotaal vaag vinden. Ook lager opgeleiden voelen zich al snel ondergezeken als iemand een verbaal plasje over ze doet.

=> zie top 10 voor mannen en vrouwen

Vage vrouwentaal
Terwijl mannen hun geurvlaggetjes uitzetten, praten vrouwen veel minder ‘lichamelijk’. Zo vinden vrouwen oké (uitgesproken als ‘okééé) heel oké en houden ze van letterlijk, terwijl ze het figuurlijk bedoelen. Ze hebben het ook over duurzaam en input/throughput/output. Voor de meeste mannen is deze abstracte taal uitermate vaag.

Zorg zorgt voor ergernis
Ouderdom komt met gebreken. En met ergernis over zorgtaal. Gepensioneerden voelen zich betutteld door uitdrukkingen als een stukje of dicht bij jezelf blijven. Ook het zogeheten stepped-care-model is deze groep liever kwijt dan rijk.

Incompetente competenties
Onderwijs is tegenwoordig competentiegericht. Toch vinden veel stemmers competenties maar vaag. Dit hinderlijke woord staat op plaats nummer elf van de vaagste vaagtaal van 2009. Opvallend is dat studenten en scholieren zich het meest aan competenties ergeren: bij deze groep eindigt competentie dan ook op een eervolle zesde plaats.

Top 10

 1. Je ding doen
 2. een stukje
 3. proactief
 4. zeg maar
 5. doorcommuniceren
 6. stakeholder
 7. definitief eindconcept
 8. out-of-the-box
 9. oké
 10. dicht bij jezelf blijven

Uitgebreide resultaten van de vaagtaal-enquête volgen over enkele weken.

top 15 Vaagtaalverkiezing 2009

top 10 m/v Vaagtaalverkiezing 2009

74 gedachten over “uitslag 2009

 1. Pingback: ‘je ding doen’ vaagste van 2009 | Vaagtaal

 2. Patje

  Beetje jammer dat ik een plasje over deze site moet doen :)
  Niet alle links werken goed, wellicht iets met compententies???
  maar goed, heb een stukje gezien, en nu blijkt een out-of-the-box website niet te voldoen…misschien had je beter moeten doorcommuniceren :)

  groeten,

  Een vaag tiep

 3. Michael Inden

  Over vage taal gesproken; het volgende zinnetje kwam ik tegen in de tekst hierboven:”Ook hebben mannen er geen bezwaar tegen om hands-on handjes en voetjes te geven aan hun bestaan”.
  Ik ben een man en heb geen idee waar dit over gaat!

 4. Frank Olberts

  Ik mis “ergens op inzetten”. Misschien niet vaag, maar wat mij betreft wel de meest gebruikte cliché in politiek Den Haag.

 5. Mitchell

  ik erger me het meest aan het woord ‘vooralsnog’ dat het woord ‘voorlopig’ totaal verdrongen heeft
  vooral sportverslaggevers gebruiken het te pas en vaak ook te onpas……..:
  ‘vooralsnog tapt Vitesse na de rust uit een ander vaatje’

 6. Mariejozee Geleick

  “Ik heb zoiets van, dat kan toch niet waar zijn?”

  Dat is toch ook een mooi voorbeeld, nietwaar?

 7. Sjoerd de Jong

  Helaas was ik niet op de hoogte van deze verkiezing, anders had ik met stip willen voordragen;

  “Telefonisch in gesprek” dit hoor ik met de dag meer, en het is geen goed Nederlands. Iemand is (naar mijn bescheiden mening) “in gesprek” of “telefoneert” maar kan nooit “telefonisch in gesprek” zijn. Met name domme mensen die graag interessant willen overkomen gebruiken deze term.

 8. Leonard

  Waar staat de door bijna iedereen gebezigde en volstrekt overbodige term “ik heb zoiets van” in de lijst?

 9. Pingback: uberVU - social comments

 10. h de gooijer

  Ik mis: win-win situatie

  Verder gebruikt bijna iedereen te pas en te onpas het woordje JA in gesproken zinnen.
  Als je dat in de gaten hebt wordt je er bijna gek van.

  hdg

 11. U. Pemmelaar

  Samenvatting
  Ik doe mijn ding en schrijf een stukje, gewoon een beetje proactief bezig zijn. Zeg maar, om eens goed met het veld te kunnen doorcommuniceren, immers onze stakeholder heeft het definitief eindconcept van zijn ultiem out of de box denken gereed.
  Oké, zult u denken, wat gaat mij dat aan. Ik blijf liever dicht bij mezelf, een kerncompetentie, die geen ruimte biedt aan het beleidsbeleid volgens het stepped care model. In principe geef ik daarmee een transparant antwoord op de vraag, waarom ik mijn ding doe en dit stukje schrijf.
  Update 021109

 12. jop

  lachen dit. ergernissen van mezelf die ik niet terug zie, zijn het veelvuldige gebruik van het niet bestaande ‘soort van’… mensen, dat is geen Nederlands!!! maar bijna iedereen,óók journalisten, zeggen het.
  daarnaast het woord ‘enorm’. te pas en te onpas gebruikt. enorm soort van irritant, zeg maar :-)

 13. Rick

  Vaagtaal is hèt instrument van mensen die interessant willen lijken, maar eigenlijk niets te melden hebben. Vooral management volk heeft er last van. Het heeft dan ook niet met welbepraaktheid te maken, maar alles met imago.

 14. Liesbeth Steur

  Ik zie nu voor het eerst deze website. Bij het lezen mis ik een woord en misschien is het allang aan de orde geweest. Het woordje LEUK. Alles is leuk. Ja, leuk. Het is generiek geworden. Laat mensen het woordje leuk eens vervangen door wat ze echt voelen.

 15. GJ

  Mijn grootste ergenis aller tijden: lik-op-stuk-beleid. Vrijwel niemand weet wat het is en het is het is een anti-onomatopee.
  Verder mis ik ook het inmiddels vrijwel compleet ingeburgerde ‘als zijnde’, in plaats van ‘als …’ of ‘zijnde …’

 16. Loeki

  Ook zeer vermakelijk: “letterlijk en figuurlijk” zeggen waar overduidelijk alleen “figuurlijk” wordt bedoeld. Zo hoorde ik onlangs een radio1-correspondent verklaren dat de EU-voorzitter die middag letterlijk en figuurlijk door het europees parlement gegrilld zou gaan worden.

 17. Daan

  Als ik dit lees denk ik was ‘je ding doen’ niet al in 2003 de grootste ergernis? Dat zegt namelijk sinds die tijd helemaal niemand meer. Maar er komt toevallig een boek over taal (taal is zeg maar mijn ding) en iedereen – nou ja die 250 mensen die aan deze verkiezing meedoen – roepen in koor je ding doen.

 18. Sander Pientka

  Ik ken “denk eens out-of-the-box” als iets heel anders dan, “denk eens verder dan je nu doet”. In de computerwereld wordt de term gebruikt voor apparatuur die zonder enige moeite werkt op de computer. Recht uit het doosje dus. Stel dat ik een stick voor draadloos internet heb gekocht en die werkt meteen nadat ik hem aansluit aan de computer, dan werkt dat “out-of-the-box”.

 19. Pingback: Doe je ding! | ANS-Online

 20. Wilfried

  Zij die zich professioneel vermaken met zich ergeren moeten natuurlijk extra uitkijken met hun taalgebruik. Neem ‘Een groep taaldeskundigen’. Hoezo taaldeskundigen? Namen zouden op zijn plaats zijn, net als een specificatie van de deskundigheid. (dichters, neerlandici, beroepssprekers, docenten).

 21. jan

  doorcommunicerend op het woord leuk: wat dachten je van het woord ‘ lekker’. Wordt ook te pas en te onpas gebruikt. De top-5 komt verder behoorlijk overeen met mijn top-5: ‘zeg maar’, ‘een stukje’ en ‘je ding doen’ scoren bij mij allemaal erg hoog.

 22. Janus

  Tja, das allemaal mooi en aardig om vast te stellen, maar hoe leer je het af, dat vage taalgebruik. Ik denk: een kwestie van op proactive wijze een stukje van je ding doen afleren, en dan doorcummuniceren door out-of-the-box te denken. En oke, wel dicht bij jezelf blijven, maar door transparantie aan je kernkwaliteit te koppelen kom je via het stepped-care-model vanzelf uit bij het definitieve eindconcept, ongeacht of daar nu stakeholders of beleidsbeleid aan te pas is gekomen of niet…..Zeg maar.

 23. Pepa

  Eigenlijk.

  Het woord eigenlijk betekent helemaal niets.
  Het is meer een woord om iets te verzachten.
  b.v eigenlijk bedoel ik…. Ik bedoel!
  of eigenlijk moet je dit…. Je moet! etc.
  Het heeft absoluut geen meerwaarde. Het wordt echt heel vaak gebruikt.

 24. Monique van Deursen

  ‘Een stukje’op twee! Deze week hooride ik op de radio in een vraaggesprek over meer vrouwen aan het werk wel één van de verst doorgevoerde voorbeelden van ‘een stukje’. De vraag was of vouwen eigenlijk wel meer willen werken. Het antwoord: “Een stukje vrouwen wil dat helemaal niet.” Dii is eigenlijk zo vaag dat het bijna weer je fantasie gaat prikkelen: welk stukje van vrouwen dan?

 25. Pingback: Vaagtaal verkiezing « Webstek van een arts oet Grunn

 26. Harpert

  Jammer dat ik deze site niet eerder ontdekt heb!
  Niet in de lijst, maar wel vreselijk: voetbalFANS.
  Je bent supporter van een voetbalclub, en fan van een artiest.
  We hebben het toch ook niet over de supporters van Frans Bauer?
  Groet, Harpert

 27. Alex

  Michael Inden :Over vage taal gesproken; het volgende zinnetje kwam ik tegen in de tekst hierboven:”Ook hebben mannen er geen bezwaar tegen om hands-on handjes en voetjes te geven aan hun bestaan”.Ik ben een man en heb geen idee waar dit over gaat!

  Inderdaad. Je zou toch verwachten dat een club als Vaagtaal hier een toelichting bij geeft. Dat ze zeg maar meer hun ding doen, weetjewel. Dus. Zeg maar.

 28. Cor

  Ik mis het laatste modewoord “helemaal” (na de stop- en tijdwintoevoegingen “ik heb zoiets van…” en “zeg maar”), de grootste vervuiler van onze taal. “Helemaal goed” of “helemaal geweldig”, je hóórt niks anders meer! Stuk besmettelijker dan de Mexicaanse Griep, maar minder gevaarlijk, dat dan weer wel, zeg maar….

 29. Michael

  Een combinatie van twee oude managers-uitspraken:

  “She showed bottom up, her center of excelence”.

 30. Hans Koster

  Eigenlijk mis ik het woord ‘eigenlijk’ , want dat wordt eigenlijk meer te onpas dan te pas gebruikt.
  Dat “besef je je” (hoor ik net een verslaggever op de radio zeggen) pas als je erop gaat letten.

  En ook al die journalisten horen praten over de “media is”.
  Daar word je eigenlijk wel een ‘beetje gek’ van, besef ik me nu eigenlijk.

  Begrepen?

 31. Paul

  Eigenlijk moet men niet spreken over waar men zich bij vaag taalbegruik aan ergert. De gebruikers van die vage taal hebben immers wel degelijk het motief, iets ‘creatiefs’ te doen om hun eigen individualiteit mee te onderstreepen, als ook, dat ze anderen nodig hebben om, geaccepteerd of tegengesproken, interessant te worden gevonden. Zodra ze merken dat het nieuwtje en de pose er vanaf is, heeft het voor hen geen zin meer deze vorm van nieuwlichterij toe te passen. Tenzij, tenzij er toch weer over geklaagd wordt door ‘die taalpuristen’, want dan gaat hun geestelijke vliegertje kennelijk toch nog op dankzij de geboden tegenwind. Gelukkig hoor ik niemand meer spreken over “naar jou toe”, en hoop ik maar dat ik nu niet alsnog het gebruik daarvan weer ongewild aanmoedig.

 32. Marjolein

  Ik hoor ook steeds vaker dat het woord ‘als’ gebruikt wordt in plaats van ‘of’. Dat is pas irritant…
  Het lijkt wel als niemand dit in de gaten heeft!!
  Misschien meer een randstad-taal-ergernis, maar het is een serieuze zorg.

 33. RJ

  De ernstigste taalvervuiling van de laatste 25 jaar vind ik ‘u mag’ bijvoorbeeld ‘u mag hier even tekenen’ Het is oorspronkelijk afkomstig uit het weeïge taalgebruik van verpleegkundigen en aanverwanten. Het wordt te pas en te onpas gebruikt in situaties waar toestemming verlening ‘u mag’ onaangenaam verward wordt met een verzoek.’ Wilt u hier even tekenen. Het leidt tot vaagheid in de onderlinge verhoudingen en ergernis over de wijze waarin een verzoek verpakt wordt als een verkapt bevel. Graag op de lijst van volgend jaar!

 34. A. Vellinga

  Wat mij stoort is dat tegenwoordig zaken niet “de prioriteit hebben”, maar: “de hóógste prioriteit”. Wát een onzin! A.V.

 35. Henk Kroon

  Voor de verkiezing van 2010

  Vaagtaal: “jullie hebben je mooi op de kaart gezet”

 36. brigitte

  EN WAT TE ZEGGEN VAN “IN BALANS ZIJN”? VRESELIJK!!!!!OKEEEE DAN? MAAR DAT ZOU EEN TYPISCH WOORDJE VAN VROUWEN ZIJN EN STAAT IN DE TABEL BIJ DE TOP 10 VAN DE MANNEN….

 37. Hans Bevelander

  De uitdrukking ergens een plasje over doen ben ik nog nergens tegen gekomen. Uit bovenstaand stukje meen ik te mogen opmaken dat het te maken heeft met terrein afbakenen, maar op welke manier dan?

 38. jonke

  gooi je rugzak maar in een hoekje….en geef het een plaatsje. Is ook wel van deze tijd. vorkje prikken?? dan kun het tenminste een naam geven…heerlijk

 39. Gerra

  LEUK dat ik deze site gevonden heb.
  En jammer dat ik nu niet mee kon stemmen? ABSOLUUT.
  Als we stoppen met werken moeten we GENIETEN. Help !!!
  Een nieuwe. In interviews beginnen mensen die het weten hun antwoord met:’NAH JA…’ of ‘NAH JA KIJK…’ Klinkt als ‘Ik zal jullie wel even vertellen hoe dat zit.’
  Al helemaal ‘normaal’ vindt men WELKE. De das, welke ik draag; het gerecht, welke we eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>