“Participatiesamenleving” wint Vaagtaalverkiezing 2013

De Vaagtaalverkiezing 2013 was een nek-aan-nekrace. Uiteindelijk won ‘participatiesamenleving’ met 13,6% van de stemmen, op de voet gevolgd door ‘uitbodemen’ (13,0%) en ‘horizontaal beleid’ (11,8%).

Uitslag 2013 Vaagtaalverkiezing

Vaagtaalverkiezing
Bijna 1200 mensen deden mee aan deze zesde editie van de Vaagtaalverkiezing. Ruim 1 op de 7 stemmen ging naar ‘participatiesamenleving’. Hiermee heeft dit kwaadaardig vage woord de titel vaagste vaagtaal van 2013 gewonnen.

requiem voor de participatiesamenleving

Vaagtaalverkiezing uitslag 2013

Vage genomineerden
De participatiesamenleving is flink aan het uitbodemen: ondanks de doordachte combinatie van horizontaal beleid en maatschappijbrede integrale samenwerking – doorspekt met een welhaast onontbeerlijk vleugje mindfullness – heeft de overheid moeite om haar taalkundig verantwoorde streefbeleid te halen. Niemand – en dat wil je echt niet weten – schijnt z’n eigen verantwoordelijkheid te nemen, zodat Nederland ondertussen veranderd is in één grote onderwaterhypotheek. Kennelijk was het juiste momentum nog niet daar voor de transitie naar een toekomstvaste structurele oplossing. Is het nu dan dus tijd voor harde beslissingen? Of koersen volk en volksvertegenwoordiging onafwendbaar richting een snoeiharde vechtscheiding?

de genomineerde woorden en uitdrukkingen van de Vaagtaalverkiezing 2013

Sekseneutrale vaagtaal?

Mindfullness en menopauze
De vaagtaalverkiezing bevatte ook een enquête. Daaruit bleek onder andere dat vrouwen van 56 tot en met 65 jaar het woord ‘mindfullness’ veel minder vaag vinden dan mannen en vrouwen van andere leeftijden. Kennelijk is voor vrouwen in de overgang (gemiddeld 51 jaar) ‘mindfullness’ gesneden koek, terwijl de rest van de (participatie)samenleving er maar weinig mee kan.

Mindfullness en menopauze

Wat is vaagtaal?
Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Veel schrijvers lijden aan vaagtaal en besmetten andere schrijvers via hun teksten. Vaagtaal is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening. Teksten die vaak vol staan met vaagtaal zijn onder andere beleidsbabbels, managementspeak en onderwijslingo. Lees alles over vaagtaal en blijf op de hoogte van alle vaagtalige ontwikkelingen via de Vaagtaal-nieuwsbrief:

abonneer je op de nieuwsbrief

‘Vaagtaal’ – het boek
Waarom hebben managers het steeds over targets? Waarom blijft een gemeentelijke brief zelfs na drie keer lezen onbegrijpelijk? Waarom faciliteren onderwijzers het zelflerend vermogen van leerlingen, en geven ze niet gewoon les? Het boek ‘Vaagtaal’ (2009) van Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser verklaart dit, en nog veel meer.


Zelf beter leren schrijven? Heel eenvoudig, deel het schrijven op in vijf stappen en houd je aan 25 elementaire schrijfregels.

Graagtaal

Vaagtaalspiegel
Op zoek naar een sprankelend duidelijke lezing voor een heisessie, congres of personeelsdag? Wil je op een leuke maar zeker niet vrijblijvende manier het taalgebruik van je collega’s aan de kaak stellen? Of is het gewoon tijd voor duidelijke taal? We komen naar je toe en houden jou en je collega’s een vaagtaalspiegel voor, of we verzorgen een anti-vaagtaal workshop.

Vaagtaalspiegel

Tekstridder
Vaagtaal! is een initiatief van tekstbureau tekstridder. Tekstridder gaat ervan uit dat alle onderwerpen, hoe ingewikkeld ook, duidelijk op te schrijven zijn. Tekstridder brengt complexe onderwerpen terug tot de kern en geeft de boodschap op een overtuigende manier weer.

Kijk voor financieel-economische teksten en het verhaal achter de cijfers op tekstridder financieel.

Meer informatie over de Vaagtaalverkiezing of vaagtaal? Bel 06 2840 4923 of mail arjen@vaagtaal.nl.

13 gedachten over ““Participatiesamenleving” wint Vaagtaalverkiezing 2013

 1. Pingback: Geeft u de vaagste uitdrukking maar een plekje | Communicatie dagblad

 2. Pingback: Vaagtaalverkiezing. « Einnasblog

 3. Pingback: Vaagtaal « Bieb Blog Vlissingen

 4. David

  Hoi arjen en cathelijne,

  Ik heb twee suggesties over Vaagtaal:
  -ten eerste: we leven in een complexe wereld. Veel zaken waar mensen mee bezig zijn, zijn nu eenmaal abstract. Daar hoort ook onvermijdelijk abstract taalgebruik bij. Niet elk abstract taalgebruik is Vaagtaal, pas als het nergens op slaat, lijkt mij.
  -Het lijkt me leuk als bij nominaties voorzien worden van bronvermeldingen. Sommige Vaagtaaluitingen komen op mij zo absurd over, dat ik ze niet vertrouw. Met bronvermelding wel. Bovendien gaat er van bronvermelding misschien een afschrikwekkende werking uit (“naming&shaming”).
  Zo had ik nog nooit van “aanvliegen” gehoord, totdat ik een gemeente-ambtenaar hoorde zeggen dat hij het probleem vuanuit meerdere hoeken wilde aanvliegen (lijkt me gevaarlijk).

  Groetjes van David

 5. admin Bericht auteur

  Hoi David,

  Abstract is inderdaad lang niet altijd vaag. Sterker nog, kort door de bocht kan ook vaagtaal zijn. Juist omdat dan niet het hele verhaal verteld wordt.

  Groet,

  Arjen

 6. Titia de Haan

  Bij mijn opleiding Nederlands, Cultuur & Communicatie (een wat vage naam, vergelijkbaar met de tegenwoordige Communicatieopleidingen) is veel aandacht besteed aan het eenvoudig en begrijpelijk formuleren van tekst. Het is zeker mogelijk om een onbegrijpelijke tekst met vage woorden en zinnen met teveel bijzinnen te herschrijven tot een leesbare tekst. Ik vind het erg leuk om dergelijke teksten te herschrijven en zelf vind ik het ook een ‘uitdaging’ om duidelijke en begrijpelijke brieven en teksten te schrijven. Dit valt niet altijd mee, ook zelf heb ik de neiging om het ingewikkelder te maken dan het is. Mijn ervaring met bijvoorbeeld informatie op websites, informatiefolders en brieven via de gemeenten etc. is dat er altijd wel iets onduidelijk is en er altijd vragen overblijven. Dat moet je dus vermijden. Dit is mogelijk, maar dat kost wel enige moeite. Men is al gauw bang te simpel te schrijven, maar dat is onterecht. Je kunt niet simpel en duidelijk genoeg zijn.

 7. Jaap Veerman

  Zoals de meester zelf zei: Voetbal is simpel, maar simpel voetballen is moeilijk. Dit geldt ook voor taalgebruik…

 8. R. Cooremans

  Beste Arjen en Cathelijne,

  Op deze site zie ik veel voorbeelden die ik herken uit het dagelijks leven. Ik woon nu al wat jaren in het buitenland en werk sinds kort voor een bedrijf als vertaler/redacteur van een aantal websites. Op mijn afdeling worden dezelfde pagina’s dagelijks vertaald van het Engels naar tientallen andere talen. Het blijkt echter heel moeilijk om jargon te vermijden en altijd Nederlandse woorden te vinden. Er is weinig tijd en ik heb niet eens beschikking gekregen over een woordenboek of thesaurus. Gelukkig zijn er heel veel betrouwbare websites tegenwoordig voor als ik er even niet uitkom.

  Een ander probleem is gewenning. En dat gevaar ligt zeker op de loer voor medewerkers van internationale bedrijven en organisaties.

  Ook richten website-eigenaren zich op zoekresultaten in zoekmachines zoals Google, om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk surfers de weg naar hun stek weten te vinden. En als de Nederlander vaak zoekt met Engelse termen (en dat doen Nederlanders… kijk maar eens bij Google Adwords), dan is het webredacteuren aan te raden die woorden te gebruiken op hun pagina’s.

  Ik blijf m’n best doen. Al gebruik ik geregeld “Awards” als ik evengoed “Prijs” zou kunnen gebruiken en heb ik een keer in de haast proactief gebruikt, hetgeen ik normaal af zou doen als gebakken lucht. Of is dat laatste ook vaag. Tja… Je begint aan alles te twijfelen als je kritisch bent. Wat een gruwel.

  Veel succes met jullie boek.

  Groeten,

  Remco

 9. Tom

  Een van Nederlands bekendste zangers die regelmatig die zeer regelmatig op de buis verschijnt antwoordt op elke vraag die hem tijdens een interview wordt gesteld “Ik moet je eerlijk zeggen dat…”

 10. juan

  @David

  “Aanvliegen” is een term uit de luchtvaart. Een aloude term in het Nederlands rondom die luchtvaart. Is zonder meer niet als vaagtaal te benoemen. Wel in het door jou genoemde voorbeeld natuurlijk.

 11. admin Bericht auteur

  Beste Juan,

  Dat is met de meeste woorden zo. In de luchtvaart is ‘aanvliegen’ misschien volkomen duidelijk, maar zodra managers afdelingen gaan aanvliegen (of verhangen, maar dat is een ander verhaal), gaat het mis.

  Arjen

 12. Pingback: Voor een vaagtaalvrij pensioen | Vaagtaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>