vaagtaal-tekstanalyse

Hoe goed is jouw tekst? – nu gratis vaagtaal-rapportcijfer en verbetertips

verzuipen in slechte teksten

Je schrijft teksten voor je werk. Een beleidsplan, strategienota, klachtafhandeling of rapport. Maar hoe goed en hoe begrijpelijk is die tekst eigenlijk? Nieuwsgierig? Mail je tekst en ontvang gratis en vrijblijvend een vaagtaal-tekstanalyse (voorbeeld 1, voorbeeld 2).

Vaagtaal-tekstanalyse

De vaagtaal-tekstanalyse is een unieke manier om je tekst te beoordelen op woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Je ontvangt een vaagtaal-rapportcijfer en een beoordelingsrapport waarin staat welke soorten vaagtaal veel in de tekst staan en wat je daar tegen kunt doen.

De vaagtaal-tekstanalyse meet uitsluitend het gebruik van vaagtaal en geeft dus geen oordeel over bijvoorbeeld tekststructuur, zinsbouw, taalfouten, inhoud en consistentie. Uit ons onderzoek blijkt echter dat de uitkomst van deze tekstanalyse een goede indicatie geeft voor de kwaliteit van de tekst. Het blijkt dat teksten die weinig vaagtaal bevatten vaak ook goed gestructureerd, taalkundig correct en inhoudelijk sterk zijn. En omgekeerd: als je veel vaagtaal gebruikt, is er doorgaans meer mis met de tekst.

Waarom gratis?

Wij verwachten dat de vaagtaal-tekstanalyse je helpt bij het verbeteren van teksten en inzicht geeft in je schrijfstijl. Graag laten wij je kennismaken met deze methode.

Zelf hebben we er ook wat aan. We zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van de vaagtaal-tekstanalyse, en dit is een prima manier om onze ideeën aan een zware praktijktest te onderwerpen. Vandaar dat we je bij het insturen van de tekst een paar vragen stellen. Ook hopen we dat je ons na afloop op de hoogte brengt van je ervaringen met onze aanpak.

Heb je behoefte aan een uitgebreide tekstbeoordeling, tekstadvies, schrijftraining of een tekstschrijver? Dan helpen wij je natuurlijk graag verder.

Vraag nu een gratis vaagtaal-tekstanalyse en vaagtaal-rapportcijfer aan

Stuur de tekst als tekstbestand (doc, docx, txt, rtf) of pdf per e-mail aan analyse@vaagtaal.nl en beantwoord daarbij de volgende vragen:

- Mijn naam is:
– Mijn functie is:
– Ik werk voor:
– De tekst die ik inlever is bedoeld voor:
– Het doel van deze tekst is:
– Ik geef de tekst dit rapporcijfer:
– Dit cijfer geef ik, omdat:

Spelregels voor de gratis vaagtaal-tekstanalyse

  • je levert de tekst aan via e-mail analyse@vaagtaal.nl en beantwoordt daarbij de bovenstaande vragen
  • je kunt per bedrijf één tekst insturen; wel kun je meerdere teksten achter elkaar zetten en dit vervolgens als één bestand insturen. Je krijgt dan één beoordeling, gebaseerd op het complete tekstbestand dat je hebt ingestuurd. De lengte van de tekst is onbeperkt
  • het gebruik van de vaagtaal-tekstanalyse is voor eigen risico. Wij zijn op geen enkele manier verantwoordelijk voor de gevolgen en het gebruik van de vaagtaal-tekstanalyse.
  • je ontvangt het rapport van de vaagtaal-tekstanalyse per e-mail. We doen ons best het rapport binnen een paar werkdagen te sturen. Bij grote drukte kan dat langer duren of trekken we deze aanbieding in
  • we geven 50 gratis vaagtaal-tekstanalyses weg
  • uiteraard gaan wij vertrouwelijk en discreet om met de tekst en je gegevens

De bedenkers van de vaagtaal-tekstanalyse

De vaagtaal-tekstanalyse is een project van Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser, beiden werkzaam als tekstschrijver, schrijftrainer en tekstadviseur voor hun gezamenlijke tekstbureau tekstridder.

Samen schreven ze het boek Vaagtaal dat afgelopen herfst uitkwam. Ook strijden ze ze al jaren voor duidelijke taal op deze website vaagtaal. Een recent vaagtaalproject – over de idiote taal van personeelsadvertenties – is de vacaturekraker.

Arjen is gespecialiseerd in schrijftrainingen, financieel-economische teksten, webteksten en tekstadvies | arjen@tekstridder.nl | 06 28404923 | LinkedIn | twitter

Cathelijne is tekstspecialist voor onderzoek, onderwijs en overheid. Daarnaast geeft ze lezingen over vaagtaal en begeleidt ze studenten en promovendi bij het schrijven van hun scriptie en proefwerk | cathelijne@tekstridder.nl | 06 2846 4087 | LinkedIn

Wilt je op de hoogte blijven van de strijd tegen vaagtaal? Geef je dan op voor de gratis nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>