wat is vaagtaal?

vaagtaler in optima forma

Vaagtaal bestaat uit woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Vaagtaal is taal die verleidt, misleidt, verwart en voor ergernis zorgt:

 • door vaagtaal moeten medewerkers tegenwoordig proactief zijn en in het bezit van krachtige kerncompetenties.
 • door vaagtaal is je buurvrouw letterlijk doodgereden, zelfs als zij nog springlevend voor je staat.
 • door vaagtaal presenteren ambtenaren schaamteloos hun beleidsbeleid dat er voor moet zorgen dat het beleid ten aanzien van beleidsresistente burgers handjes en voetjes krijgt.
 • door vaagtaal heten criminele jongeren tegenwoordig kansjongeren die in kanswijken wonen, want kansen zijn altijd goed.

Je ziet het: vaagtaal is overal. Dat is logisch, want vaagtaal is uiterst besmettelijk. Het is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening.

=> wat is vaagtaal niet?

16 gedachten over “wat is vaagtaal?

 1. Jan Boeren

  De nieuwe mode in vaagtaal: stotteren en stuntelen! Velen doen het: Plasterk (minister), Roland Koopman (RTL7) Wim Brandt (VPRO’s Boeken) Roland Kieft (Radio 4) Jelle Hendricks (DSB opponent). Een zin als: ‘Twee minuut uhhh, twee minuut uhh twee minuut uhh veertig, uhh, veertig, is ‘n uhh, ‘n uhh,’n uhh, hele mooie, hele mooie, hele mooie tijd bij het hoog, uhh, hoog, uhh springen, denk ik!’ is de tegenwoordige pose van veel sprekers. Tussenzinnen, al dan niet afgemaakt, uhhh’s en zinloze herhalingen zijn de meest in het oog springende kenmerken. Ze worden aangevuld met alle andere vaagtaal-ingrediënten. En zo vul je veel tijd met bijna niets. Zouden ze denken dat ze daarmee interessant overkomen?

 2. admin Bericht auteur

  Beste Jan,

  Dank je voor je reactie. Stotteren en stuntelen, dat is inderdaad een mooie nieuwe vaagtaalcategorie. Ik ga het eens in de gaten houden, het kan inderdaad een nieuwe vorm van valse bescheidenheid zijn.

  Groet,

  Arjen

 3. Peter Keijzer

  een normaal gesprek of discussie is bijna niet mogelijk op radio en televisie.
  Steeds wordt het gesprek onderbroken door de ander (men laat elkaar niet uitspreken, de ander is dan weer minuten bezig met het vertellen dat hij niet onderbroken wil worden en dat hij zijn verhaal wil afmaken, waardoor het hele relaas weer herhaald wordt.
  Natuurlijk zijn sommigeg (misschien wel vele) te lang van stof, maar ik vind het een gebrek aan belangstelling voor de ideeën van de ander.

 4. Robert

  Een werkdag gemeentehuis mocht dit fraais opleveren:

  *we zullen de resultaten terugkoppelen.
  *we gaan spoedig over op het implementeren.
  *eens kijken wat we kunnen genereren.
  *na behaalde resultaten e.a. terugmelden.
  *dat is een trigger.
  *dit zijn verbeterpunten.
  *vastgesteld door het verbeterteam.
  *morgenvroeg is de kick-off bijeenkomst.
  *we gaan het project uitfaseren.

  Bovenstaande is slechts een willekeurige greep uit een enorm overzicht…

 5. Ben

  Stukje uit een adviesaanvraag aan de ondernemingsraad:

  “Door transitieactiviteiten logisch te clusteren ontstaan implementatieplateaus, markeringspunten (mijlpalen) waar tijdens het transitieproces naartoe zal worden gewerkt.

  Ik bedoel maar: is dit vaag???

 6. danielsundt

  @Jan Boeren
  bij de ncrv-radio is ook een presentator, die
  z/n vragen met uhhh, uhhh uhh, uhhh versiert.
  ik dacht dat dat aan die persoon lag. niet dus!

 7. Henk

  Bij interviews met voetballers valt me op dat ze bijna allemaal hun antwoorden rijkelijk voorzien van uhh’s. Bovendien kijken ze de interviewer nauwelijks aan en de camera niet in, maar hebben alleen aandacht voor hetgeen er links en rechts gebeurd. Zoeken ze dan hulp of zijn ze niet geïnteresseerd?

 8. ED

  Kampioen stunteleer en uhhh zehher is iemend die als beroep nieuwslezer heeft. Philip Freriks kan geen uitzending verzorgen zonder minstend 10 keer uhh te zeggen en 2 leesfouten te maken.

 9. Debora

  Dat lijkt zeg maar best wel een beetje op een wat je noemt een soort van aanwezigheidsdrangneurose vanwege omdat waarom umm-uuh je kent het wel, weet je?

  Dat is zo herkenbaar, dat heb ik nou ook altijd! Ja, dat heb ik ook! Ik ook!

  Wat heb je, reuma? Ja, daar heb ik ook wel eens last van…

  Ja, maar nu draai ik het om!

  De timing is wat lastig ik denk dat we die meeting effe moeten cancellen en anders een conference calletje moeten fixen. Check jij effe wie available is. Thanks.

  Femke Halsema en Prinses Leontien (DWDD)beiden te herkennen aan het veelvuldige gebruik van ‘um uhhh’, bijna obsessief te noemen.

  En zo kunnen we nog wel even doorgaan vrees ik…

  D

 10. Pingback: Blog CDA heeft het vaagste verkiezingsprogramma « Van Nicks of VanNicks is een lifestyle, urban style en streetstyle blog wat creatief is, inspiratie geeft en informatie deelt

 11. Pingback: Klantgerichtheid, vaagtaal of niet? | Alexion CRM

 12. Pingback: Klantgerichtheid, vaagtaal of niet? | Alexion CRM software

 13. Pingback: Naar een duidelijk personeelsreglement in zes stappen – HR-Communicatie

 14. Anne

  Is dit ook vaagtaal: Ook drank en parfum koopt u bij See Buy Fly en ze mogen gewoon met u meevliegen?

 15. Pingback: Over vaagtaal en belabberde inspraakplanning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>