formele taal

formele taalMet formele taal valt zelfs de grootste doorzetter af. Door van een eenvoudige mededeling een indrukwekkende volzin te maken, ontstaat er een torenhoge barrière tussen spreker of schrijver en het publiek. Een verzoek om groente-, fruit- en tuinafval voortaan in de groene bak te bewaren, wordt met formalisme:

 • De opslag van het afval afkomstig van het onderhoud van tuinen en groene ruimten en/of composteerbaar of biologisch afbreekbaar huishoudafval dient voortaan te geschieden in de desbetreffende groene vuilcontainers.

=> ga naar het volgende vaagtaalsymptoom

5 gedachten over “formele taal

 1. admin Bericht auteur

  Nee, de gebruiker van woordkitsch wil snoeven met zijn (vermeende) kennis. De gebruiker van formele taal probeert ‘netjes’ te schrijven, maar slaat te ver door en begint onnavolgbaar te epibreren.

  Groet,

  Arjen

 2. Antoine

  Even voor mijn informatie, wat is eigenlijk epibreren?

  Overigens heb ik het vermoeden dat epibreren ook valt onder vaagtaal, maar dat zou aan mij kunnen liggen. ;-)

  Groet,

  een simpele burger

 3. admin Bericht auteur

  Beste Antoine,

  Epibreren is absoluut vaagtaal, maar wel poëtische vaagtaal. Ooit bedacht door Carmiggelt en het betekent:

  “het verrichten van niet nader gespecificeerd werk dat heel voornaam lijkt, maar desondanks helemaal niets voorstelt. Degene die het woord gebruikt zegt bijvoorbeeld op een vergadering dat hij e.e.a. gaat epibreren en vertrouwt erop dat mensen dat voor zoete koek slikken. Mocht men onverwacht toch vragen wat het betekent, dan kan men, volgens Jan Kuitenbrouwer in zijn boek Turbotaal, altijd nog zeggen dat iemand hem dat na de vergadering maar moet uitleggen. Carmiggelt zegt in in een interview, dat hij het woord niet verzonnen heeft, maar in 1953 heeft gehoord van een ambtenaar die hem wegzond omdat het stuk waarop Carmiggelt zat te wachten, nog geëpibreerd moest worden.” (citaat van Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Epibreren)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>