divine patronage

Divine Patronage – places of pilgrimages as representations of territorial identities

Santiago de Compostela (Spanje) – Jasna Góra (Polen) – Altötting (Beieren)

Rooms-katholieke tradities dragen eerder bij aan onderlinge verschillen dan aan overeenkomsten tussen volkeren en staten. Dit concludeert Cathelijne de Busser in haar promotieonderzoek naar de betekenis van nationale heiligdommen in Europa.

Europa is van oudsher cultureel en religieus zeer divers. De huidige Europese eenwording leidt daarom onlosmakelijk tot discussies over ‘de’ culturele en religieuze identiteit van Europa en de individuele lidstaten. Bij sommige lidstaten is de nationale identiteit nauw verwoven met religieuze mythes van oorsprong. Deze mythes claimen bijvoorbeeld dat een volk of staat is uitverkoren door een god of heilige, en roepen daarmee sterke gevoelens van saamhorigheid op. Het proefschrift Divine Patronage behandelt drie rooms-katholieke heiligdommen in Europa die in de loop van de tijd een belangrijk onderdeel zijn geworden van een nationale cultuur en geschiedenis. Het analyseert onder andere het effect van de huidige Europese eenwording op de betekenis en functie van deze drie nationale heiligdommen. De Europese eenwording blijkt maar een beperkt effect te hebben: elk van de heiligdommen blijft in meer of mindere mate verbonden met het oorspronkelijke territorium (staat, land) en biedt dit territorium hooguit een manier om ‘Europa’ tegemoet te treden. Dit is in tegenspraak met het imago van de rooms-katholieke kerk als universele kerk die juist voor eenheid zorgt; het rooms-katholicisme lijkt één Europese identiteit daarom niet dichterbij te brengen.

boekomslagAuteur Cathelijne de Busser
Foto’s Arjen Ligtvoet & Cathelijne de Busser
Taal Engels
Uitvoering pocket, ingenaaid
Pagina’s 226
ISBN 978-90-809199-3-8
NUR 470
Prijs € 49,- (inclusief btw en verzendkosten)
Bestellen e-mail uw bestelling naar info@tekstridder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>