Requiem voor de participatiesamenleving

Participeren is goed. En de samenleving, dat zijn we allemaal. Rijg deze twee woorden samen en je krijgt participatiesamenleving. Een woord dat klinkt als een bus. Participatiesamenleving, daar kan toch niemand tegen zijn?

Hoe schitterend blinkt deze utopische participatiesamenleving! Ik citeer onze kersverse koning uit zijn eerste troonrede: “De omslag naar een participatiesamenleving is in het bijzonder zichtbaar in de sociale zekerheid en in de langdurige zorg.”

devaluatie1

Ah, verzucht je opgelucht na jaren van crisis. Vanaf nu doen ook mensen weer mee die langdurig aan de zijlijn stonden. Ook zij kunnen eindelijk weer volwaardig meedoen in onze maatschappij. Fijn!

Helaas. Participatiesamenleving is een akelige boodschap sierlijk verpakt in cadeauverpakking met dieprode strik. In de participatiesamenleving is namelijk alles rozengeur en maneschijn zolang je maar participeert. Lees: genoeg geld verdient om jezelf te bedruipen.

Kun je je eigen boontjes niet zelf doppen? Dan heb je pech. Want, zegt Willem IV: “In deze tijd willen mensen hun eigen keuzes maken, hun eigen leven inrichten en voor elkaar kunnen zorgen. Het past in die ontwikkeling zorg en sociale voorzieningen dicht bij mensen en in samenhang te organiseren”. Vrij vertaald: je zoekt het zelf maar lekker uit!

Om deze harde boodschap met zachte hand de samenleving in te masseren, is het begrip participatiesamenleving, met al zijn positieve connotaties, als buffer tussen politieke belofte en werkelijkheid gepositioneerd.

En dan is er de Vaagtaalverkiezing 2013. Een groot deel van de stemmers doorziet de truc en onthult de participatiesamenleving als misleidend eufemisme. Vandaar ons voorstel om het voortaan te vervangen in crepatiesamenleving. Want, kun je niet participeren, dan mag je – geheel zelfstandig en je eigen verantwoordelijkheid nemend – creperen.*

*Overigens een mooie titel voor het verkiezingsprogramma van de toekomstige lijstcombinatie PvdA/VVD: Kun je niet participeren? Dan mag je creperen! Lees ook Bolkestein over Binnenhofbargoens.

hurdles opgeruimd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>