onderzoek vacaturetaal

Van baliemedewerker tot directeur –
personeelsadvertenties zijn allemaal hetzelfde

Personeelsadvertenties zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden: ze staan vol lege begrippen, clichés en standaardzinnen. Hierdoor lijkt het alsof werkgevers allemaal op zoek zijn naar een dertien-in-een-dozijnkandidaat. Werkgevers laten hier veel kansen liggen. Immers, het beeld dat een personeelsadvertentie geeft van de functie en de werkgever is bepalend voor de kwaliteit van de reacties. Zo blijkt uit ons onderzoek naar het woordgebruik van personeelsadvertenties.

Onderzoek
Tekstridder en Bureau De Uitkomst onderzochten het woordgebruik van personeelsadvertenties voor hoger opgeleid personeel. Uit onderzoek naar ruim 40.000 advertenties blijkt ‘actief’ het meest misbruikte woord. Hierna volgen de termen ‘resultaatgericht’ en ‘flexibel’. Verder blijkt meer dan de helft van de advertenties standaardzinnen te bevatten, zoals:

  • Wij bieden u marktconforme arbeidsvoorwaarden
  • De salariëring is overeenkomstig de zwaarte van de functie

Dergelijke zinnen leveren extra leeswerk op, maar geven geen aanvullende informatie.

Vacaturekraker: personeelsadvertenties met één druk op de knop
Om te laten zien hoe gelijkluidend personeelsadvertenties zijn, hebben we de vacaturekraker bedacht. Met één druk op de knop schrijft de computer een personeelsadvertentie die nauwelijks te onderscheiden is van een met veel moeite opgesteld ‘echt’ exemplaar. Het bewijs? Ga naar de vacaturekraker.

Top 10 van meest misbruikte woorden
Hieronder staat een lijst met de tien meest misbruikte woorden in personeelsadvertenties. Het getal tussen haakjes is het percentage van alle personeelsadvertenties in het onderzoek waarin het woord voorkomt.

1. actief (30%)
2. resultaatgericht (25%)
3. flexibel (23%)
4. innovatie (22%)
5. dynamisch (21%)
6. complex (20%)
7. proactief (18%)
8. gedreven (15%)
9. klantgericht (14%)
10. competentie (11%)

Wat betekenen deze woorden?

Een gedachte over “onderzoek vacaturetaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>