schrijfstappen

Schrijven in vijf stappen

Je moet een tekst schrijven en je gaat enthousiast aan de slag. Maar helaas, je loopt al snel vast, of je bent ontevreden over het resultaat. Kortom, het is een zware opgave om een verslag, verkoopplan of brief aan een lastige klant te schrijven.

schrijven in vijf stappenHerkenbaar? Vast wel, want schrijven is een tijdrovende klus waar je goed voor moet gaan zitten. Gelukkig is er een simpele manier om soepeler te schrijven: verdeel en heers! Het model schrijven in vijf stappen maakt schrijven eenvoudiger door het schrijfproces op te delen. De 25 elementaire schrijfregels hebben we dan ook opgedeeld naar deze vijf stappen.

Een schrijfblokkade is vaak een teken dat je te veel tegelijk doet. Schrijven bestaat namelijk uit meer dan alleen wat woorden typen. Je moet ook informatie selecteren, structuur aanbrengen en doeltreffende zinnen formuleren. Schrijven in vijf stappen deelt het schrijfproces daarom op in verschillende stappen.

Hoewel schrijven in vijf stappen het schrijfproces in duidelijke onderdelen verdeelt, zul je in de praktijk niet zo rechtlijnig te werk gaan. Tijdens het schrijven pas je bijvoorbeeld de structuur van je tekst aan. Of je komt op nieuwe ideeën, zodat je de tekst helemaal omgooit of zelfs opnieuw begint. Dat is prima, want schrijven is een creatief proces.

Als je echter ontevreden bent over het resultaat of vast komt te zitten, dan helpt het om te kijken wáár het misgaat. Schrijf je misschien voor de verkeerde doelgroep (stap 1)? Heb je niet alle benodigde informatie (stap 2)? Is de structuur van de tekst wel in orde (stap 3)? Laat de formulering van je zinnen te wensen over (stap 4)? Maakt de tekst een onrustige en slordige indruk (stap 5)? Door je goed bewust te zijn van iedere schrijfstap, zie je al snel waar het in je tekst misgaat. Als je het schrijfproces uiteenrafelt, is je schrijfblokkade dan ook snel verholpen (schrijven in vijf stappen als pdf en andere handige lijstjes).

Schrijven in vijf stappen

schrijven in vijf stappen - stap 1Stap 1. Doel & doelgroep
Je schrijft omdat je iets wilt bereiken. Zorg dat je goed voor ogen hebt wat je wilt overbrengen en voor wie je schrijft.

Wat wil je met de tekst bereiken?
Welke boodschap wil je overbrengen?
Voor wie schrijf je?

schrijven in vijf stappen - stap 2Stap 2. Informatie
Bepaal welke informatie je nodig hebt om het doel te bereiken en verzamel deze informatie.

Welke informatie heb je nodig?
Hoe kom je aan die informatie?
Wat is hoofdzaak, en wat is bijzaak?

schrijven in vijf stappen - stap 3Stap 3. Structuur
Zorg voor samenhang en structuur van de tekst als geheel, en van de afzonderlijke hoofdstukken, paragrafen en alinea’s.

Hoe hangt de informatie samen?
In welke volgorde en op welke manier geef je de informatie weer?
Hoe deel je de tekst in naar alinea’s, paragrafen en hoofdstukken?

schrijven in vijf stappen - stap 4Stap 4. Formulering
Schrijf de eerste versie – de broddelversie – van je tekst en verbeter deze net zo vaak tot je tevreden bent.

Is de tekst zo concreet en ondubbelzinnig mogelijk geformuleerd?
Is de formulering correct, begrijpelijk en aanvaardbaar voor de lezer?
Zijn spelling, notatie en schrijfstijl in orde?

schrijven in vijf stappen - stap 5Stap 5. Eindredactie en opmaak
Verzorg illustraties, vormgeving en eindredactie van de tekst.

Zijn tekst en illustraties goed op elkaar afgestemd?
Is de vormgeving in orde en past die bij de tekstsoort?
Staan echt álle puntjes op de i?

Heb je de vijf stappen doorlopen? Dan is de tekst af. Evalueer vervolgens het schrijfproces zodat je volgende tekst nóg beter en het schrijven nóg leuker wordt!

En nu: blijf vooral oefenen
Met dit overzicht van het model schrijven in vijf stappen heb je ontdekt dat schrijven meer is dan lukraak wat zinnen formuleren. Door stapsgewijs te schrijven, wordt het een stuk makkelijker en leuker.

2 gedachten over “schrijfstappen

  1. Pingback: Schrijverstype | Vijf manieren om je tekst te verprutsen

  2. Pingback: Fictionele droom | lezen zonder leeshordes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>