20 | Overbodige spaties

Regel 20 Let op overbodige spaties | over uiteengerukte woorden

De invloed van de Engelse taal zorgt voor een haast onstuitbare opmars van overbodige
spaties in Nederlandse teksten. Woordsamenstellingen worden in het Engels meestal los
geschreven, maar staan in het Nederlands altijd aan elkaar, eventueel voorzien van een tussenstreepje.

25 Elementaire schrijfregels | Schrijven in vijf stappen

  • niet: Vannacht viel de huis aan huis reclame folder weer in de brieven bus.
  • maar: Vannacht viel de huis-aan-huisreclamefolder weer in de brievenbus.

Gevaarlijke spaties
Wat is het belangrijkste bij woordsamenstellingen? Dat er geen onduidelijkheid ontstaat! Meestal heeft een overbodige spatie niet zo veel gevolgen, maar een enkele keer ontstaan flinke misverstanden. Zo kan een overbodige spatie de lezer wantrouwig maken. Als een tekst spreekt over management informatie en managementinformatie, dan vraagt de lezer zich misschien wel af of de schrijver op twee verschillende zaken doelt.

Andere overbodige spaties zetten de lezer simpelweg op het verkeerde been. Jij leest een tekst over een echt paar, en denkt daarbij aan twee mensen die hét ultieme idee van liefde representeren. In werkelijkheid gaat het hier om een echtpaar, dat misschien innig van elkaar houdt, maar net zo goed een uitgeblust stel kan zijn dat al dertig jaar niet meer naar elkaar omkijkt.

En wat te denken van de cursus naakt modelschilderen waar jij je voor hebt opgegeven. Lekker in je blootje schilderen, dat zie je als overtuigd naturist wel zitten. Op de eerste cursusdag blijkt het een cursus naaktmodel-schilderen te zijn, waar alleen het model naakt is en de deelnemers decent gekleed dienen te gaan.

gevaarlijke en overbodige spaties zorgen voor onduidelijke teksten

Spatieregels
De spatieregel is eenvoudig: schrijf woordsamenstellingen aaneen en gebruik geen spatie. Het is een pannenkoekenhuis en geen pannenkoeken huis. Gebruik eventueel een verbindingsklank, zoals de ´s´ in vrijetijdskleding. Wordt een aaneengeschreven woord erg lang of onduidelijk? Dan mag je een tussen-streepje plaatsen. Verder is het belangrijk dat je consequent bent. Niet de ene keer een turn-key-constructie en de andere keer een turn-keyconstructie.

Tip – Signalering onjuist spatiegebruik
Op SOS spatiegebruik vind je een schitterende verzameling foute spaties, en ook nog eens uitgebreide informatie over hoe het dan wel moet! Een paar voorbeelden:

  • Paus op non actief
  • Haagse rechters laten Maxima portretten verwijderen
  • Oude kaaskroketten

25 Elementaire schrijfregels | Schrijven in vijf stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>