taalkloof burger-politiek

Alle aandacht voor duidelijke taal in de politiek begint kennelijk zijn vruchten af te werpen. Alleen het CDA krijgt een onvoldoende voor zijn taalgebruik in het verkiezingsprogramma. De Partij voor de Dieren en de ChristenUnie krijgen een magere voldoende, de andere partijen scoren ruim voldoende.

Het rapportcijfer blijkt een goede voorspeller voor het leesgemak te zijn. CDA- en CU-proza is echt niet om door te komen, terwijl het verkiezingsprogramma van PvdA en SP de lezer soepel door de tekst leidt. Toch valt er bij alle partijen nog flink wat aan het taalgebruik te verbeteren.

PVV?
Waar blijft het verkiezingsprogramma van de PVV? Vaagtaal sprak met de PVV-telefoniste en kwam geen stap verder: ‘ik zou zeggen, houdt u de website in de gaten (…). Ik heb echt geen flauw idee.’ Tja, dat is duidelijke taal, maar een onduidelijk antwoord.

Zorg
Wat is het CDA van plan met de zorg? Zelfs na urenlang worstelen met het ruim 27.000 woorden tellende programma is de kiezer nog niets wijzer:

- “Het persoonlijke contact tussen zorgverlener en zorgvrager moet veel meer als specifiek kwaliteitsaspect van de zorg worden gewaardeerd. Dit leidt tot een beter begrip van de zorgvraag door de zorgaanbieder, die via maatwerk en een integrale benadering deze vraag meer adequaat dan voorheen kan beantwoorden.” (CDA)

De SP pakt het anders aan. Of je het er nu met eens bent of niet, het SP-standpunt over de zorg is klip en klaar:

- “Marktwerking botst met de bezieling van medewerkers en is funest voor hun motivatie.” (SP)

Onderwijs
Het CDA probeert voorzichtig zijn christendemocratische gedachtegoed naar voren te brengen, maar slaat met zijn wollige taal de plank volledig mis. Bij het SP-standpunt, daarentegen, zal niemand de boodschap ontgaan, en ook de PvdA heeft een duidelijk verwoord standpunt:

- “Leraren dragen vanuit een waardenkader kennis over aan leerlingen.” (CDA)

– “Onderwijsvernieuwing bleek te vaak onderwijsvernieling.” (SP)

– “Ons onderwijs moet tot de top-5 van de wereld behoren. Deze ambitie bereiken we niet door van bovenaf opgelegde grote systeemveranderingen, over de hoofden van de docenten, leerlingen en ouders heen.” (PvdA)

Euthanasie
D66 zegt onomwonden: ‘Euthanasie blijft een keuzemogelijkheid’ en zelfs bij de ChristenUnie weet je waar je op stemt:

“De ChristenUnie heeft zich altijd verzet tegen de legalisering van abortus en euthanasie in ons land.“ (ChristenUnie)

Waarom draait het CDA dan zo om de hete euthanasiebrij heen en weigert het zelfs maar om het e-woord op te schrijven?

“Maatschappelijke ontwikkelingen stellen ons voor nieuwe vraagstukken, zoals de discussie over het “voltooide leven”… Vragen die niet snel te beantwoorden zijn maar wel essentieel zijn. Het CDA staat voor een menslievende en barmhartige zorg… een mensenleven, hoe kwetsbaar ook, is altijd volwaardig.” (CDA)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>