Veerkrachtige kwaliteitsvensters – vaagtalige genomineerden deel 2

In de aanloop van de Vaagtaalverkiezing 2014 hier het tweede tweetal genomineerde woorden: kwaliteitsvenster en veerkrachtzorg.

kwaliteitsvenster

Kwaliteitsvenster

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft een kwaliteitsvenster ontwikkeld. Dat venster “geeft patiënten en andere geïnteresseerden inzicht in onderwerpen die iets zeggen over de kwaliteit van dat ziekenhuis…”

Nu geeft een venster uitzicht op iets, geen inzicht. Of geeft het venster uitzicht in de ‘keuken’ van een ziekenhuis? Ondanks de uitleg blijft de term ‘kwaliteitsvenster’ vaag, zeker omdat het niets zegt over de kwaliteit van het ziekenhuis, maar slechts inzicht geef in onderwerpen die ‘iets’ zeggen over die kwaliteit.

Het had nog erger gekund. Voor hetzelfde geld was het geen kwaliteitsvenster, maar een quality window!

(https://www.nvz-kwaliteitsvenster.nl/ziekenhuizen/2400#).

Veerkrachtzorg
Eind 2013 presenteerde de Nationale DenkTank “tien oplossingen om veerkrachtzorg te bevorderen”.
Veerkrachtzorg, dat klinkt inspirerend, energiek en dynamisch. Maar, wat is het eigenlijk: “het vermogen om je aan te passen en eigen regie te voeren bij fysieke, mentale en sociale uitdagingen in het leven.”

De eigen regie voeren, wat de DenkTank ook wel ‘zelfregie’ noemt, klinkt goed. Net als de oplossingsrichting ‘uitkomstfinanciering’. Die term verdient een nadere definiëring, toch? Dit zegt de DenkTank: “Vooruitstrevende medisch specialisten hebben zelf de inhoudelijke expertise en drive om relevante en meetbare indicatoren te bepalen en draagvlak te creëren voor het gebruik ervan.”

Meetbare indicatoren, dat is inderdaad heel vooruitstrevend. Bij veerkrachtzorg komt bij mij echter nog steeds het beeld voor ogen van die oude moeder in het verpleeghuis. Haar infuus raakt los en gezien de enorme veerkracht van het verpleeghuispersoneel wordt de dochter twee steden verderop gebeld om het infuus weer aan te koppelen. Die taak zit immers niet meer in het zorgpakket. Daar wordt van de mantelzorgers ‘zelfregie’ gevraagd. Dan gaat het kwaliteitsvenster toch echt op zwart.

(http://www.nationale-denktank.nl/2013/12/eindpresentatie-ndt2013-bouwen-aan-een-betere-gezondheidszorg-doe-je-niet-alleen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>