van vaagtaal naar graagtaal

Van vaagtaal naar graagtaal met 25 elementaire schrijfregels

Je schrijft omdat je je lezer iets te zeggen hebt. Je schrijft, dus je wilt dat je lezer begrijpt wat je bedoelt. Dat doe je door zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk te formuleren. Hoe? Door je aan 25 elementaire schrijfregels te houden.

Wie schrijft, wil gelezen worden. Je schrijft dus niet om te snoeven met moeilijke woorden en lastig te interpreteren zinnen. Integendeel. Wie schrijft, komt zijn lezer volledig tegemoet met een formulering die precies aansluit bij de wensen van zijn lezer (regel 1), en met een boodschap die maar op één manier te interpreteren is (regel 2). Dat is de basis van de 25 elementaire schrijfregels. Wie zich aan deze eerste twee regels houdt, past de overige 23 regels al bijna automatisch toe.

Werk in uitvoering
De komende maanden verschijnt hier regel voor regel een overzicht van de 25 elementaire schrijfregels, inclusief schrijftips, oefeningen en handige lijstjes voor naast het beeldscherm.

Veel resultaat met weinig moeite
Misschien heb je wel eens van de 80/20-regel gehoord? Tachtig procent van de omzet haalt een bedrijf bij twintig procent van z’n klanten. Besteed daarom de meeste tijd, geld en aandacht aan die twintig procent en je zit financieel op rozen. De 80/20-regel geldt ook voor schrijven: je kunt je tekst snel verbeteren door je aan een paar schrijfregels te houden.

schrijven in vijf stappenSchrijven in 5 stappen
Vind je schrijven lastig? Wil je tekst maar niet vlotten? Zit je hopeloos vast? Waarschijnlijk probeer je dan van alles tegelijk te doen. Gelukkig is er een simpele manier om makkelijker te schrijven: verdeel en heers! Probeer niet alles in één keer te doen, maar deel het schrijfproces op in stappen. De 25 elementaire schrijfregels hebben we dan ook verdeeld over 5 schrijfstappen.

Schrijven in 5 stappen: eerst bepaal je het doel van de tekst (stap 1) en vervolgens welke informatie je nodig hebt om dit doel te bereiken (stap 2). Heb je dat allemaal op een rijtje, dan bedenk je in welke volgorde je die informatie aanbiedt (stap 3) en hoe je de tekst op een toegankelijke manier formuleert (stap 4). Ten slotte zet je de puntjes op de i (stap 5) en voilà, je bent al klaar!

Oefening baart kunst
Kies wekelijks een van de 25 elementaire schrijfregels en besteedt daar de hele week extra aandacht aan. Probeer zeker niet om alle regels tegelijkertijd in je teksten te verwerken, maar werk ze stuk voor stuk door. Zodra je er een onder de knie hebt, ga je verder met een andere regel. Langzaam maar gestaag word je zo een betere schrijver. Je lezer zal je dankbaar zijn!

De auteurs, taalliefhebbers Cathelijne de Busser en Arjen Ligtvoet, bundelen met deze 25 elementaire schrijfregels hun jarenlange ervaring als schrijftrainer bij www.tekstridder.nl. Ook vechten Cathelijne en Arjen op www.vaagtaal.nl met een knipoog tegen vaag, ergerlijk en misleidend taalgebruik. Vecht ook mee op Twitter en LinkedIn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>