‘Over je schaduw heen springen’ vaagste vaagtaal van 2012

‘Over je schaduw heen springen’ is de vaagste vaagtaal van 2012 volgens de ruim 1600 deelnemers aan deze vijfde editie van de verkiezing. Ook de ‘speerpuntoverstijgende acties’ doen het goed met een tweede plaats. ‘Skyboxificatie’ staat op de derde plaats, gevolgd door ‘de voorkant van het probleem’ en ‘een stip aan de horizon zetten’. Meer lees je in de Vaagtaal!

Het was dit keer een politiek vaagtaaljaar. Het hele jaar springen politieke partijen en hun leiders al haasje over hun eigen schaduw om het eerlijke verhaal te vertellen. Kiezers laten zich echter niet langer in de luren leggen en zetten graag een stip achter deze taal, al ligt die stip dan ver achter de horizon. Het is, kortom, tijd voor de eigen verantwoordelijkheid. We laten de duurzame dynamiek over aan de heren en dames politici en gaan zelf weer duidelijke taal gebruiken.

Speerpunten

Moeilijke speerpunten

Hoewel ‘over je schaduw heen springen’ de Vaagtaal Award in de wacht sleepte, zorgde ‘eerlijke productie’ (geëindigd op een eervolle achttiende plaats) voor een paar heftige emoties over zeer leugenachtige productspecificaties.
‘Zich herpakken’ (twaalfde plaats) maakt de onoverbrugbare taalkloof tussen Nederland en Vlaanderen duidelijk. Nauwelijks Vlaamse stemmen, maar wel flink wat Nederlandse stemmen. In Vlaanderen is ‘zich herpakken’ kennelijk een overduidelijke uitdrukking, terwijl in Nederland politici zich vooral moeten herpakken in een hernieuwde poging om bruggen te slaan tussen de politiek en het volk.

Speerpunten

 

Vijf jaar Vaagtaalverkiezing

2012

 1. over je schaduw heen springen
 2. speerpuntoverstijgende acties
 3. skyboxificatie

2011

 1. in je kracht staan
 2. het heeft mijn aandacht
 3. decontextualiseren

2010

 1. ik heb zoiets van
 2. 2.0
 3. mensenmens

2009

 1. je ding doen
 2. een stukje
 3. proactief

2008

 1. iets een plekje geven
 2. proactief
 3. het kan toch niet zo zijn dat

Uitslag vaagtaalverkiezing 2012

3 gedachten over “‘Over je schaduw heen springen’ vaagste vaagtaal van 2012

 1. Jan van der Straaten

  Ik moet zeggen dat ik het met deze verkiezing toch echt niet eens ben. Ik vind ‘Over je schaduw heen springen’ is voor mij zeker geen vaagtaal. De definitie van vaagtaal is dat iets dat wordt gezegd, of niet duidelijk is, of geen enkele inhoudelijke betekenis heeft. En als iemand over zijn schaduw heen springt, begrijp ik heel goed wat er bedoeld wordt. Iemand doet iets, dat tegen zijn eigen principes ingaat, maar dat hij om bijzondere redenen of door bijzondere omstandigheden toch doet. Hij zet zijn eigen principes voor de gelegenheid opzij.

  Voor mij heel duidelijk en zeker geen vaagtaal.
  Heb ik overigens wel meer met andere uitdrukkingen of woorden die als vaagtaal worden gezien.

  Maar goed, iedereen mag mij proberen uit te leggen, waarom het voor hen wel vaagtaal is.

  Groeten,
  Jan

 2. Hans Pulles

  Beste Jan,

  Ik ben het met de uitslag van harte eens. Heb jij ooit iemand over zijn eigen schaduw heen zien springen? Lucky Luke misschien, maar die kan ook sneller dan zijn eigen schaduw schieten, ik vind het echt een malle beeldspraak.

  De betekenis die jij er aan geeft is overigens aansprekend, maar je kunt net zo goed beweren dat iemand “over zijn eigen schaduw heen springt” om niet met zijn duistere, verborgen kant geconfronteerd te worden. Volgens mij gaat jouw uitleg over een “uitzondering, die -al dan niet- de regel (het principe) bevestigd”. Hadden we dus al iets voor. Het meest hinderlijke vind ik dat met name politici vaagtaal hanteren omdat ze kennelijk hopen/weten/vermoeden dat geen journalist het in zijn hoofd haalt om te vragen wat er nu precies bedoelt wordt. Vergelijk het met het geniale “epibreren” van Simon Carmiggelt.

  Klare taal … moeilijk hoor.

  Groeten,

  Hans

 3. Pingback: Commentaar Marc Josemans: "Maastrichts schaduwspringen" - Maastricht Aktueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>