Tabel – van troep naar goed, van vorm naar inhoud

Voorkom visuele vaagtaal: met een paar simpele ingrepen is een lelijke en onduidelijke tabel te veranderen in een duidelijk verhaal achter de cijfers. De stappen staan hieronder, maar je kunt het stappenplan ook als pdf downloaden: tabel: van troep naar goed.

 

Standaard Excel-opmaak van een tabel. Veel nadruk op de opmaak, weinig op de inhoud.

tabel 1

 

Als je de kleuren verwijdert, komt de nadruk al iets meer op de inhoud te liggen.
De dikke zwarte lijnen vragen echter nog steeds de meeste aandacht.

tabel 2

 

Door duizend-komma’s in te voegen, worden de getallen iets beter leesbaar.
Toch blijven de dikke zwarte lijnen hinderlijk om aandacht schreeuwen.

tabel 3

 

Dunnere lijnen tussen de vier regio’s maakt de opbouw van de tabel duidelijker.

tabel 4

 

Leg de nadruk op de indeling van kop, hoofdgedeelte en totalen door dunnere lijnen
in te voegen, en grijs in plaats van zwart te gebruiken.

tabel 5

 

De meeste strepen kunnen gewoon weg, wat een veel rustiger beeld oplevert.

tabel 6

 

Nog even de koppen rechts uitlijnen om bij elkaar te zetten wat bij elkaar hoort.

tabel 7

 

Voorkom misverstanden en ergernis door in de kop precies te vertellen wat er in
de tabel te vinden is. Vergeet ook de eenheid niet, in dit geval in € 1000,-

tabel 8

 

Gebruik een afwijkende achtergrond om de nadruk te leggen op een onderdeel van de tabel…

tabel 9

 

… en geef eventueel aan wat er aan de hand is. Geef meer uitleg in de begeleidende tekst.

tabel 10

4 gedachten over “Tabel – van troep naar goed, van vorm naar inhoud

 1. Sigrid

  Hoi,
  Duizend-komma’s bestaan niet in het Nederlands. Dat moeten punten zijn. We doen wel aan cijfers achter de komma, maar dan hebben we het over duizendsten…
  Groet
  Sigrid

 2. MarkM

  Die komma’s zorgen juist voor veel verwarring. Voorbeeld uit de tabel: 1,708. Staat daar 1 komma 708 duizendste of staat daar éénduizend zevenhonderd acht. Sigrid heeft gelijk met haar opmerking over de duizendkomma’s. In buitenlandse spreadsheetsoftware (zoals Excel en OpenOffice) is de Nederlandse wijze van schrijven (een punt scheidt duizendtallen; achter een komma staan decimalen) is dit moeiteloos in te stellen.

 3. HansK

  Internationale organen prefereren de ‘halve spatie’, zij raden komma’s of punten af.

  Overgenomen van Wikipedia (Decimal Mark):

  The problem with the point and the comma as either decimal mark or digit group separator is that, internationally, they have both often been used for both meanings, … …Therefore the space is recommended in the SI/ISO 31-0 standard,[12] and the International Bureau of Weights and Measures states that “for numbers … … the digits may be divided into groups of three by a thin space, … …Neither dots nor commas are inserted in the spaces between groups of three”.[13]

  Other style-defining bodies are also moving toward this clearer notation. For example, the International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) suggest never using a comma or a point as thousands separator: … …the digits may be separated in groups of three, … …The groups should be separated by a thin space (half space), and never by a comma or a point, or by any other means.”[14]

  The American Medical Association, whose AMA Manual of Style is widely followed in health professions literature, also endorses a space for digit group separator.[11] (Specifically, a thin space is endorsed for typesetting; a regular word space is sufficient wherever typographical nicety is impractical.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>