‘In je kracht staan’ wint vaagtaalverkiezing 2011

De uitdrukking ‘in je kracht staan’ is de vaagste vaagtaal van 2011. Op flinke afstand volgen ‘het heeft mijn aandacht’, ‘decontextualiseren’ en ‘duurzaamheid’.

Op uw ‘Mijn vaagtaal’ kon heel taalminnend Nederland ‘in zijn kracht staan’ door te stemmen op de vaagste vaagtaal. Taal ‘heeft mijn aandacht’, dat zeggen we allemaal, maar past dat wel bij ons ‘ambitieniveau’? Tijd voor een ‘verdiepingstraject’ ‘duurzaam’ taalgebruik, natuurlijk zonder de uitkomst te ‘decontextualiseren’. Vandaar deze ‘beleidshandreiking’ van de vaagtaalredactie. Gelukkig is de verkiezing een heus ‘lifestyle-event’ geworden, passend bij ‘het nieuwe werken’, en onder het genot van een glaasje ‘functionele zuivel’.

Meer over de uitslag van de Vaagtaalverkiezing 2011

Citaten top 10 Vaagtaalverkiezing 2011

Vaagtaalverkiezing 2011 uitslag als pdf

Vaagtaalverkiezing
Bijna 1500 mensen deden mee aan de vierde editie van de Vaagtaalverkiezing. Ruim 27 procent stemde op ‘in je kracht staan’. Deze vage uitdrukking heeft daarmee de titel vaagste vaagtaal van 2011 gewonnen.

Honderden enthousiaste taalliefhebbers nomineerden het afgelopen jaar hun vaagste woorden en uitdrukkingen. De vaagtaalredactie selecteerde vervolgens uit alle inzendingen twintig woorden en uitdrukkingen. In september en oktober kon iedereen via www.vaagtaal.nl stemmen op maximaal drie van de genomineerde woorden.

Duurzaam decontextualiseren
De vaagtaalverkiezing bevatte ook een enquête. Daaruit bleek dat mensen zich vooral ergeren aan woorden die ze zelf vaak tegenkomen. De huisvrouw doet de boodschappen en stuit in haar zoektocht naar melk op ‘functionele zuivel’. De mannelijke kostwinner weet zich geen raad met het veeleisende ‘nieuwe werken’. De Drenthenaar ergert zich groen en geel aan het ‘ambachtelijke’ karakter van zijn provincie. En bejaarden willen niks weten van ‘resomeren’ – de 2.0-verwerking van hun stoffelijk overschot.

uitslag Vaagtaalverkiezing 2011

4 gedachten over “‘In je kracht staan’ wint vaagtaalverkiezing 2011

 1. Yvonne

  Hoe literair is een literaire thriller??
  Is het een term die verzonnen is als marketinginstrument, om de grote massa aan het lezen te krijgen?

 2. admin Bericht auteur

  Klinkt als een knap staaltje reclamegereutel: lekker een spannend boek lezen met als smoes dat het hoogstaande Literatuur is :-)

 3. Pingback: Kracht « Prretje's Blog

 4. Jeroen

  Hallo,

  Ik wil graag de uitdrukking “Hoe … is dat ?!?” (vul in: cool, leuk, mooi, toevallig, etc.) nomineren. Deze komt te pas en te onpas langs in een verscheidenheid aan media. Ik hoopte dat het een overwaaiend fenomeen zou zijn, maar lijkt nu stevig geworteld in het taalgebruik. Ik stoor me er mateloos aan, en ik ben benieuwd of die mening gedeeld wordt.

  Groet,
  Jeroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>