Tekst Vaagtaalrede 2011 | de troonrede van de taal

Leden van het taalliefhebbersgilde,

Ons land maakt taalkundig moeilijke tijden door. Vanuit deze visie wil Vaagtaal de problemen van vandaag aanpakken en de kansen voor morgen creëren. Dat doet zij in de vaste overtuiging dat de kracht van het Nederlands zit in de ruim 23 miljoen gebruikers van het Nederlands.

Hierbij hoort een kleine en krachtige Vaagtaalredactie, die taalgebruikers en taalconsumenten meer ruimte geeft. Om die reden komen we tot voorstellen om het taalgebruik te ontvagen, om zo creativiteit en innovatie te stimuleren. Het terugdringen van de talige bureaucratie biedt taalgebruikers meer mogelijkheden om hun vakmanschap te ontplooien.

De operatie om Vaagtaal uit het Nederlands te weren gaat aan niemand ongemerkt voorbij. Voor vrijwel iedereen daalt in het komend jaar de vaagtaalwoordenschat. Tal van soorten vaagtaal – ambtenaritis, managementspeak, zorggezemel – worden versoberd. Het uitganspunt van de Vaagtaalredactie is dat mensen niet gebaat zijn bij vaagtaal. Zij voert daarom een beleid dat taalkundige zelfstandigheid en maatschappelijk betrokkenheid bij taalkundige vraagstukken stimuleert.

Op tal van terreinen zijn structuurversterkingen nodig om het Nederlands toekomstbestendiger te maken. De toenemende invloed van het Engels in onze taal en de verschuivingen in de mondiale verhoudingen vragen om een actieve opstelling in de wereld.

Leden van het taalliefhebbersgilde,

Het is een zware taak die ons te wachten staat. Laat uw stem daarom niet verloren gaan en vervoeg u onverwijld ter adresse van de Vaagtaalverkiezing.

2 gedachten over “Tekst Vaagtaalrede 2011 | de troonrede van de taal

  1. Servaas Beunk

    De eerste reactie is dat ‘Speak Your Mind’, ofwel de mogelijkheid om een reactie te plaatsen, wel heel erg Engels (of Amerikaans?) is.
    Doet met dienken of het taalliefhebbersgilde niet is als een Don Quichotte, vechtend tegen het langzame tenondergaan van de klare taal?
    En als dat zo is, is dat een probleem? Don Quichotte houdt het al eeuwen vol en de molens draaien nog immer voort.

  2. Johannes Linkels

    Heerlijke site. Jammer genoeg (of gelukkig) woon ik niet in Nederland er word ik niet dagelijks met nieuwe taalcreaties geconfronteerd. Wel in de Nederlands kranten, en natuurlijk als ik op het hoofdkantoor ben. Omdat ik er slechts enkele keren per jaar ben valt het des te meer op wanneer nieuwe uitdrukkingen gebruikt worden, en vooral dat ineens bijna iedereen ze ineens bezigt. Plotseling blijken veel mensen “functioneel boos” te zijn. Zelf wil ik tegenwoordig nog wel eens de angel uit de discussie halen door eerst het proces te bespreken, als we het daarover eens zijn kunnen we ons richten op de inhoud. Maar ach, ik word meewarig aangekeken. Zo passé!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>