Beter schrijven met onzinnige lijstjes

Met een tekst probeer je als schrijver iets te vertellen aan je lezer. Lukt dat, dan heb je als schrijver je werk goed gedaan. Makkelijker gezegd dan gedaan, want teksten staan vaak vol onduidelijke woorden en ingewikkelde zinsconstructies.

Waarom zijn veel teksten onduidelijk? Een belangrijke oorzaak is het bewust of onbewust gebruik van vaagtaal, woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn.

Op dit blog vechten tekstschrijvers en taaltrainers Cathelijne de Busser en Arjen Ligtvoet al jaren tegen vaagtaal. Onlangs schreven ze een eboekje over de gevaren van vaagtaal waar ze hun mening over duidelijke taal en vaagtaal geven. In dit boekje staan ook interviews over vaagtaal met oud-politicus Frits Bolkestein en thrillerauteur Charles den Tex.

Een belangrijk onderdeel van de strijd tegen vaagtaal is de jaarlijkse Vaagtaalverkiezing. Lezers van het blog nomineren vaagtalige woorden en uitdrukkingen en stemmen op de vaagste vaagtaal van het jaar. Dit resulteert in een top 15 (bijvoorbeeld die van 2010).

Allemaal leuk en aardig, zegt Peter Zuijdgeest, maar  het is “… onzinnig om verbodenwoordenlijsten aan te leggen.” Dergelijke lijstjes zouden de schrijver alleen maar blokkeren en ook nog eens vol staan met woorden die allang breed geaccepteerd zijn. Zuijdgeest maakte spottend de “ON-WOORDEN TOP 100 ALLER TIJDEN” om voor eens en altijd af te rekenen met die woordenlijstjes. Wat natuurlijk een groot gemis zou zijn, want dergelijke lijstjes doen het goed in de media – Zuijdgeest pikt daar graag ook een graantje van mee.

De lijstjes vragen aandacht voor duidelijke taal bij een breed publiek, en dat is precies wat we met onze eigen vaagtaallijst willen bereiken. Afgezien daarvan, wat is er leuker dan met de vaagtaal-top 15 in de hand je baas te sarren, als hij de hele top 15 in één – serieus bedoeld – mailtje gebruikt? Daarom dit jaar gewoon weer een Vaagtaalverkiezing, waarvoor je nu al je woorden en uitdrukkingen kunt nomineren.

Overigens, met alléén maar lijstjes met verboden woorden kom je er als vaagtaalbestrijder natuurlijk niet, vandaar dat we ondertussen het ultieme stijlboek aan het schrijven zijn, waar iedereen aan kan bijdragen.

Het wachten is nu op de tweede editie van de on-woorden top 100 aller tijden. Succes verzekerd!

3 gedachten over “Beter schrijven met onzinnige lijstjes

 1. Peter Zuijdgeest

  Ik voel me niet helemaal goed geciteerd, beste Vaagtaalcollega’s. Ik ben de eerste om een uitdrukking als “een stukje communicatie naar de mensen toe” af te keuren. Ook letterlijk trouwens; stadhuistaal bestrijd ik sinds 1988 – met veel succes, vooral ook bij de concullega’s die dit ook zijn gaan doen. Iedereen mag van mij met lollige lijstjes komen en zich daar over opwinden alsof ie de eerste is en het zelf heeft bedacht. Maar ik mis originaliteit en creativiteit, en volgens mij weet het publiek het na 23 boekjes wel een keer. Bovendien verbieden helpt niet. Ik heb me tenminste oprecht verbaasd over hoe lang veel lijstwoorden al meegaan; “communicatie”, “impact” en “ergens” al vijftig jaar!

  Ik denk nog na over andere conclusies die je aan de Onwoorden Top100 Aller Tijden kunt verbinden. Maar voor een tweede editie van de Onwoorden Top100 Aller Tijden hoeft niemand bang te zijn.

  Overigens heb ik – geloof het of niet – met mijn lijstje gewacht tot na de Vaagtaalverkiezing van 2010.

 2. admin Bericht auteur

  Beste Peter,

  Dank voor je reactie! Verbieden helpt niet, dat ben ik met je eens. Maar, ik denk dat de lijstjes toch helpen. Al is het alleen maar omdat ze populair zijn en daardoor een groot bereik hebben. Hoe meer mensen over (on)duidelijke taal nadenken, hoe beter. Toch?

  Hartelijke groet,

  Arjen

 3. Peter Zuijdgeest

  Beste Arjen,
  Graag gedaan! Maar lijstjes die zouden helpen omdat ze populair zijn? Geert Wilders is ook populair maar of dat Nederland helpt, weet ik niet. Hij is trouwens wel van de duidelijke taal… Ik zet je maar even over (on)duidelijke taal aan het denken ;-)
  Collegiale groet,
  Peter Zuijdgeest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>