`Ik heb zoiets van’ vaagste vaagtaal van 2010

De uitdrukking ‘ik heb zoiets van’ heeft de Vaagtaalverkiezing 2010 gewonnen. Op enige afstand volgen ‘2.0’, ‘mensenmens’, ‘een stukje’ en ‘het nieuwe werken’. Lees meer over de uitslag van de Vaagtaalverkiezing.

‘Ik heb zoiets van’ is de winnaar van de Vaagtaalverkiezing 2010. Met alle respect vinden wij dat toch echt een soort van negatieve winst. Als mensenmens met de kennis van nu gaan wij meer voor een stukje nieuw werken 2.0. Vandaar onze oproep om even integraal te denken en met z’n allen te klankborden of we hier wel een klik mee hebben. Tijd om proactief door te pakken om al die vage woorden zo snel mogelijk uit te faseren.

Vaagtaalverkiezing
Ruim 1600 mensen deden mee, waarvan 15 procent stemde op ‘ik heb zoiets van’. Deze vage uitdrukking heeft daarmee de titel vaagste vaagtaal van 2010 gewonnen.

Honderden enthousiaste taalliefhebbers nomineerden het afgelopen jaar hun vaagste woorden en uitdrukkingen. Een groep taaldeskundigen selecteerde vervolgens uit alle inzendingen vijftig woorden en uitdrukkingen. In september en oktober kon iedereen via www.vaagtaal.nl stemmen op maximaal drie van de genomineerde woorden.

Met alle respect voor 2.0
De meeste stemmers deden ook mee aan de vaagtaal-enquête. Wat blijkt? Mannen willen vooral af van ‘9-tot-5-taal’, terwijl vrouwen zich vaker ergeren aan ‘gevoelstaal’. Zo stemden mannen vooral op ‘2.0’, ‘het nieuwe werken’, ‘even klankborden’ en ‘proactief’, terwijl vrouwen hun stem vaker uitbrachten op ‘mensenmens’, ‘een stukje’, ‘in je kracht staan’ en ‘met alle respect’.  

Boek over vaagtaal
Waarom hebben managers het steeds over targets? Waarom blijft een gemeentelijke brief zelfs na drie keer lezen onbegrijpelijk? Waarom geeft een politicus nooit gewoon antwoord op een vraag? Waarom faciliteren onderwijzers het zelflerend vermogen van leerlingen, en geven ze niet gewoon les? Het boek ‘Vaagtaal’ van Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser verklaart het allemaal.

Wat is vaagtaal?
Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of storend zijn. Veel schrijvers van zakelijke teksten lijden aan vaagtaal en besmetten andere schrijvers via hun teksten. Vaagtaal is namelijk een LOA, een door Lezen en luisteren Overdraagbare Aandoening. Taalsoorten die vaak vol staan met vaagtaal zijn beleidsbabbels, managementspeak, personeelspraat, ambtenaritis, nieuwsgeneuzel, onderwijslingo, zorggezemel en reclamegereutel. Lees meer over vaagtaal

uitslag vaagtaalverkiezing 2010

 

uitslag vaagtaalverkiezing 2010

11 gedachten over “`Ik heb zoiets van’ vaagste vaagtaal van 2010

 1. René

  Opvallend dat “Ik he zoiets van..” Nu pas tot winnaar van vaagtaal werd verkozen. Het gebruik van “Ik heb zoiets van…”, is namelijk sinds Brigritte Kaandorp het in de jaren 80 in één van haar shows introduceerde in mijn ogen het meeste irritante gebruik in de taal.

 2. Peter

  Voornamelijk toch uitdrukkingen uit Nederland. Behalve de winnaar “ik heb zoiets…” zijn de andere vaagtaalexpressies mij (en vermoedelijk heel wat Vlamingen) grotendeels onbekend. (2.0? mensenmens? nieuwe werken? klankborden?)
  Populair in Vlaanderen is dat jongeren alles “gewoon” vinden. “Wat ben je aan het doen?” – “Ja, gewoon”.

 3. Bertin Sanders

  Wat een onzin! Net nu “ik heb zoiets van” zowat uitgeroeid is als gevolg van schaamtevervangende zelfcensuur, komt zowat de helft van de Nederlandssprekende bevolking (zéker in onderwijsmiddens) aanzetten met “ik heb het gevoel dat”, waar een rationeel onderbouwde vaststelling volgt.
  bv. ik heb het gevoel dat Jan dit lesniveau niet aankan (gebaseerd op zwakke cijfers.

 4. Ivo Caus

  Geweldig dat “ik heb zoiets van” uitgeroepen is tot de winnaar van dit onderzoek!!
  Ondergetekende,

  Ivo Caus

 5. Bouwina

  Voor mij scoort het woord ‘pro-actief’ bijzonder hoog op de irritatielijst. Wat is dat ‘pro-actief’? Wat wordt er nou toch altijd bedoeld met ‘pro-actief handelen’? Als ik op het werk wordt gevraagd om ‘pro-actief’ te handelen, dan vraag ik me altijd af wat ze daar mee bedoelen. Wat is eigenlijk het tegenovergestelde van ‘pro-actief’.
  En om mijn broer te citeren: “pro-actief is je broek laten zakken voordat je naar de wc gaat”….

 6. Ric

  Geweldige lijst vage uitdrukkingen!
  Kleine irritaties in het dagelijks taalgebruik.

  Wat mij brengt bij kleine irritaties in de schrijftaal – wellicht een idee voor de volgende verkiezing:

  Bij het verkorten van lidwoorden (’n mensenmens) moet een apostrof worden gebruikt en niet een enkele aanhalingsteken. Het feit dat Microsoft Word dat niet altijd automatisch goed doet, is jammer. Maar gelukkig kun je het altijd zelf corrigeren met Option+Shift+] of Unicode 8217.

 7. Dennis

  In de vermakkelijke taalergerlijst mis ik het veel te vaak uitgespuwde ‘zeg maar’. Merkwaardig is dat het gebruik van deze horrorwoorden niet beinvloed wordt door de sociale positie. Van politici tot binnenvaartschippers, van de woordvoerder van calvé tot de boekenrecensente op Radio 1, zeggen ze maar.

  Ondertussen lijken veel mensen een nieuwe hobby te hebben: het ‘creëren. Het liefst uitgesproken met een harde ie.

  Ikzelf kwam er laatst achter dat je de stekker niet trekt uit iets dat toch al niet meer echt optimaal werkt, maar gewoon uit het stopcontact.

  En om me heen praten steeds meer mensen over zichzelf in de tweede persoon enkelvoud, waardoor het steeds lijkt of ze me bevelen of dat ze mijn leven, dat niet mijn leven is, staan te vertellen.

 8. Jan Wijbenga

  Net gehoord in liedje ‘Vaag liedje’ van Ellen ten Damme: “Ik heb wel zoiets van …ok.”

 9. Frans

  Ik wilde even reageren op de uitspraak van de broer van Bouwina.
  “Met alle respect” , ik laat altijd eerst mijn broek zakken voordat ik naar de WC gaat :-)

 10. Jan Wijbenga

  In deze categorie krijgt van mij een goede vermelding: “Daar ben ik een soort van trots op!”

 11. John H

  De grote afwezige is volgens mij “ik zal maar zeggen”, dat tegenwoordig wel erg vaak als vervanging van iets concreets gebruikt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>