Verkiezing: stem op de vaagste taal van 2010

De stemronde van de Vaagtaalverkiezing 2010 is gestart. Iedereen kan zijn stem uitbrengen op één van de vijftig genomineerde vage woorden en uitdrukkingen. De Vaagtaalverkiezing 2010 is voor iedereen die af wil van onduidelijke, dubbelzinnige, misleidende, overbodige en irritante taal. Ga naar het stemformulier.

In de afgelopen maanden hebben honderden enthousiaste taalgebruikers hun allervaagste taalergernissen ingestuurd. Uit deze inzendingen heeft de vaagtaaljury vijftig woorden en uitdrukkingen genomineerd. Wat is de vaagste vaagtaal? Tot 1 november 2010 kan iedereen stemmen.

De uitslag van de Vaagtaalverkiezing volgt begin november 2010. Het winnende woord of de winnende uitdrukking krijgt de titel vaagste vaagtaal van 2010. Vorig jaar was ‘je ding doen’ de winnaar, gevolgd door ‘een stukje’ en  ‘proactief’.

Vaagtaal
Waarom heeft een manager het over targets en usp’s? Waarom blijft de inhoud van een gemeentelijke brief zelfs na drie keer lezen een groot mysterie? Waarom geeft een politicus nooit eens gewoon antwoord op een vraag? Waarom grossiert het hbo in core competences en 360 gradenfeedbacks?

Dit komt allemaal door vaagtaal. Vaagtaal is het gebruik van woorden en uitdrukkingen die onduidelijk, dubbelzinnig, misleidend, overbodig of irritant zijn. Vaagtaal is een loa, een door lezen en luisteren overdraagbare aandoening. Vaagtaal komt overal voor en heeft vele varianten, zoals Binnenhofbargoens, beleidsbabbels, nieuwsneuzelen, reclamereutelen, ambtenaritis en onderwijslingo.

Tekstridder
Taalexperts Arjen Ligtvoet en Cathelijne de Busser, oprichters van tekstbureau Tekstridder, organiseren de Vaagtaalverkiezing. Hun ervaring als schrijftrainer en hun liefde voor taal bracht ze op het idee van vaagtaal. Met de verkiezing willen ze taalgebruikers op een leuke manier wijzen op het gevaar van vaagtaal en de kracht van duidelijke taal. Vorig jaar verscheen hun boek Vaagtaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>