Het nieuwe DNA van vaagtaal

Ondanks de voetbalkomkommertijd blijven de nominaties voor de Vaagtaalverkiezing 2010 binnenlopen. Hier weer een paar nieuwe vaagtalige ergernissen. Ook vaagtaal nomineren? Dat kan tot 15 augustus.

Optimaliseren
"Verbeteren voor zover mogelijk", lijkt mij een goede omschrijving. In bouwend Nederland betekent het ook een ontwerp zo ver uitkleden dat het nog past binnen het budget. Als raadslid van de gemeente Westervoort kwam ik het tegen toen het "Voorlopig Ontwerp" voor een stationshalte veel te duur bleek uit te vallen.

Biologisch
Op alles tegenwoordig. Zelfs soja-melk is biologisch, vooropgesteld dat ze het van soja maken. Was koemelk dan vroeger van aardolie? En ook dat is van organische, dus biologische oorsprong.

Kantelen
In elke organisatie waar gereorganiseerd wordt heeft men het plotseling over ‘kantelen’. Wat, wie en hoe er gekanteld moet worden blijft vaak in het luchtledige hangen… Wat mij betreft de vaagste van alle vage woorden…

Hoe gaan we dit invliegen?
Geen idee wat ermee wordt bedoeld, maar ik hoor het regelmatig bij vergaderingen (gemeentes/welzijn).

Het nieuwe…
Het nieuwe werken, groen is het nieuwe paars, thuis feesten is het nieuwe uitgaan etc. De term wordt uit het niets te pas en te onpas gebruikt. Ik merk dat ik redelijk allergisch voor deze overexposure van de term ben

DNA
Alles heeft tegenwoordig een DNA. Even googelen, en je vindt: ‘Het DNA van de leraar’ (Klasse), het stads-DNA (seminarie voor ‘slimme steden’), het DNA van onze economie (minister-president Kris Peeters), ‘het DNA van de ziel’ (meester Anthon), en zelfs het design-DNA van Volkswagen (autoliefhebber.com). Wat zouden ze toch bedoelen? Het ‘je ne sais quoi’?

Hartelijk dank aan alle inzenders!

2 gedachten over “Het nieuwe DNA van vaagtaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>