John busje der versterkte Stad

Vandaag probeerde een zogeheten ‘phisher’ mij mijn bankgegevens te ontfutselen. De mail was door een computer ‘vertaald’ naar het Nederlands en leverde daarom een heerlijke puzzel op: hoe zou de oorspronkelijke Engelse tekst hebben geluid?

Neem de aanhef ‘Lieve klant’. Dat is natuurlijk een vertaling van ‘dear customer’,  maar in het Nederlands klinkt dat een stuk kleffer dan in het Engels. ‘Hug your customer’ is in, dat blijkt.

Dan het verzoek om je ‘speld-code’ even te mailen. Speld-code? Aha, de computer heeft natuurlijk het woord ‘pin’ opgezocht in het woordenboek en dat vervolgens vertaald naar ‘speld’. Geniaal!

Daarna wordt het lastiger: ‘Het is ook onze verplichting die u een enkele maandelijkse nieuwsbrief met fooien die u ontvangt kan gebruiken te vermijden vallene slachtoffer van de internetfraude.’

Wat? Krijg ik verplichte fooien via een nieuwsbrief? Is dat de geijkte manier om slachtoffers van internetfraude op te vangen? Ach nee, een de computer heeft het woord ‘tip’ natuurlijk vertaald als ‘fooi’. Tips om geen slachtoffer van internetfraude te worden, daar gaat die nieuwsbrief vast over.

Maar dan, de e-mail is ondertekend met ‘John busje der versterkte Stad’. Pardon? Dat is wel een heel bijzondere naam. Zou er echt iemand zijn die zo heet? Nee, natuurlijk niet. Wie de naam stapje voor stapje terugvertaalt, komt uiteindelijk uit bij een oerhollandse naam:
-Jan is verkeerd om ‘vertaald‘ als John
-‘van’ is vertaald als ‘kleine bus’, ofwel ‘busje’
-‘voort’  is eerst herschreven als ‘fort’ en vervolgens vertaald als ‘versterkte stad’.
De oplossing van deze puzzel: Jan van der Voort! Of niet? Heb jij een betere oplossing? We horen het graag!

Hier is de mail in z’n geheel, zonder de criminele schakel, natuurlijk…

Lieve Klant,

Dit is een bericht van het veiligheidsdepartement van ABN-AMRO N.V. Het is ons beleid om u te informeren dat er internetfraudes momenteel zijn gebeuren in onze bank.

Aangezien maart 31, 2010 een nieuwe systeem/databank geïnstalleerd werd de vallenen frauduleuze activiteiten in onze bankwezensector te verdelgen, is het nieuwe Systeem "Voor Uw Veiligheid" genoemd.

Het is ook onze verplichting die u een enkele maandelijkse nieuwsbrief met fooien die u ontvangt kan gebruiken te vermijden vallene slachtoffer van de internetfraude. Met dit systeem, wij houdt u op de hoogte/alarmen van de activiteiten van de Internet Oplichter en bescherm ook u tegen het afscheppen.

Wij vragen dat u de volgende informatie over de schakel beneden invullen:
Thuisadres, Telefoonnummer, Uw Kaart Nummer, Uw Rekeningnummer en Speld-Code om maximale bescherming te verzekeren.

Gebruik de schakel beneden
<frauduleuze fooien-URL weggelaten>

U zult uw nieuwe Kaart binnen vijf (5) werkdagen ontvangen; dit is deel van onze beleidsmaken om te verzekeren dat alles volgens alle veiligheidsregels onder deze bank AAN GEEN KOSTEN gaat.

Wij hopen uw informatie zodra mogelijk te ontvangen!

Met vriendelijke groeten,

John busje der versterkte Stad
Manager
Veiligheidsdepartement
ABN AMRO N.V.
Amsterdam, Nederland

16 gedachten over “John busje der versterkte Stad

 1. Metapod

  Ik zou het graag zien dat de verantwoordelijken voor deze oplichterij worden gevierendeeld.

 2. Jan Draaijer

  Mijnheer van der Voort probeert het nu ook via de Rabobank met een hertaalde versie van zijn vorige mail. Wat een rara man.

 3. admin Bericht auteur

  Misschien heeft hij het blogje gelezen :-) Maar het is wel een volhoudertje… Zou je die nieuwe e-mail hier ook als commentaar willen plaatsen? Ik ben benieuwd!

 4. Jan Draaijer

  Sorry, ik heb de mail net weggegooid en kan hem niet meer terugvinden in “verwijderd”. Ik hoop dat ie het nog een keer probeert. Leuk leesmateriaal met deze temperaturen.

 5. Lexy

  Hier is ie:

  DRINGEND acount UPDATE VAN RABO Bank NL:

  Lieve Klant, Dit is een bericht van het veiligheidsdepartement van Rabo Bank NL Het is ons beleid om u te informeren dat er internetfraudes momenteel zijn gebeuren in onze bank. Identity Theft.

  Aangezien maart 31, 2010 een nieuwe systeem/databank geпnstalleerd werd de vallenen frauduleuze activiteiten in onze bankwezensector te verdelgen, is het nieuwe Systeem “Voor Uw Veiligheid” genoemd. Het is ook onze verplichting die u een enkele maandelijkse nieuwsbrief met fooien die u ontvangt kan gebruiken te vermijden vallene slachtoffer van de internetfraude. Met dit systeem, wij houdt u op de hoogte/alarmen van de activiteiten van de Internet Oplichter en bescherm ook u tegen het afscheppen.

  Wij vragen dat u de volgende informatie over de schakel beneden invullen: Thuisadres, Telefoonnummer, Uw Kaart Nummer en Uw Rekeningnummer om maximale bescherming te verzekeren. Merk op dat na het vullen van Informaton uw IP-adres is ook veilig.

  Gebruik de schakel beneden

  https://www.rabobank.nl/veiligheids/oplossen=acct

  Dank u.

  Met vriendelijke groeten, John busje der versterkte Stad, Veiligheidsdepartement will Rabo Bank NL Amsterdam, Nederland.

 6. SBM

  Inmiddels is de tekst wat aangepast….

  Beste Prijs Klant (en)

  Dit is een kennisgeving van de afdeling beveiliging van de RABO BANK NL; Het is ons beleid om u te informeren dat er momenteel internet fraude die in onze financiële instelling.

  Sinds 31 maart 2010 een nieuw systeem / database werd geïnstalleerd aan de dalende frauduleuze activiteiten in onze banksector uit te roeien, het nieuwe systeem heet “Voor uw veiligheid”.

  Het is ook onze plicht dat u een maandelijkse nieuwsbrief met tips die u kunt gebruiken om het slachtoffer van de fraude te voorkomen internet te ontvangen. Met behulp van dit systeem, houden wij u op de hoogte / waarschuwingen van de activiteiten van het internet Fraudeur en ook u te beschermen tegen skimmen.

  Wij verzoeken u op de onderstaande link om uw account bij te werken door middel van een aantal vereiste gegevens is in uw financiële online / internet account onder onze instelling om maximaal rekening te zorgen/het fonds/IP bescherming “Voor uw veiligheid”.

  Gebruik de onderstaande link
  http://www.santhinzng.co.cc/velantin/home2.php

  Onze excuses voor het ongemak waarmee u dit zou kunnen hebben gekost, het is onderdeel van ons beleid te maken om ervoor te zorgen dat alles volgens alle veiligheidsvoorschriften op grond van deze financiële instelling zonder kosten.

  We hopen op een betere samenwerking van jou.

  Met vriendelijke groeten,

  John busje der versterkte Stad
  Veiligheidsdepartement
  Rabo Bank NL
  Amsterdam, Nederland

 7. Hay

  Dank voor het uitzoekwerk. Ik was al in hoge mate verbaasd over die bijzonder curieuze naam.

 8. Henry aka bl@nkie

  Ik kreeg er net ook een, iets aangepast. Kunnen ze er nu niet achter komen wie zulke troep verstuurd. Ben altijd benieuwd wie er nu achter dit soort praktijken zitten..

 9. Superknor

  Dit is een mail, die ik ontving na een (veel te hoog bod) op een tweedehands netbook op Marktplaats:

  Ik ben blij voor je reactie, Am Deborah met naam en ben woonachtig in Mathenesserdijk in Rotterdam, maar momenteel werkt voor de Verenigde Naties in Verenigd staat, maar gaat naar Barbados voor de officiële opdracht en ik wil niet terug naar Nederland tot het einde van het jaar, ik ‘ll betaal je € 230 euro voor het object en ik heb ook gecontroleerd van de scheepvaart vanaf Ems snelheid ambt dat is de lokale post / TNT of TPG post aan het werken voor € 50 euro aan mijn ex man te pakken, ben bezig met de wereld haard organisatie op een particuliere opdracht (Verenigde Naties) Ik ben een druk persoon, ik ben dit item te kopen voor mijn zoon als een geschenk, Hij is momenteel met mijn ex-man in Afrika, die komt bij me blijven in Nederland, maar nog steeds met zijn vader in Afrika, dus geef dit item aan hem als een geschenk voor zijn verjaardag binnenkort, dus ik zal graag uw pay pal zijn rekening, zodat de betaling of bank tot bank overschrijving te maken voor uw betaling van € 280 euro over te dragen worden in uw PayPal-rekening of bankrekening, aarzel dan niet weg te lopen met mijn geld ik meteen het geld op uw account.i willen dat u het object schip naar mijn zoon, ik wacht op uw antwoord onmiddellijk, want ik wil dit punt te schip zo spoedig mogelijk
  > Regards
  > Thanks
  > Deborah

  Bleek Nigeriaanse internetoplichting te zijn.

 10. Superknor

  Bovenstaand was vertaling van onderstaand (ik had gereageerd, dat mijn Engels suboptimaal is):

  i am Glad for your response, Am Deborah by name and am living in Mathenesserdijk in Rotterdam but presently working for United nation in United state but going to Barbados for official assignment and i will not be back to Holland until the end of the year,I’ll pay you €230 euro for the item and i have also verified from the shipping from Ems speed post which is the local post / TNT OR TPG heading to working for €50 euro to my ex husband address,am working with world hearth organization on a private assignment (United Nation)i’m a busy person, I’m buying this item for my son as a gift,He is presently with my ex-husband in Africa,who is coming to stay with me in Holland but still with his father in Africa,so am giving this item to him as a gift for his birthday coming soon,so i will like to have your pay pal account so as to make the payment or bank to bank wire transfer for your payment of €280 euro to be transfer into your PayPal account or bank account,please don’t run away with my money Immediately i pay the money into your account.i want you to ship the item to my son,Am waiting for your reply immediately because i want this item to be ship as soon as possible
  Regards
  Thanks
  Deborah

 11. Rebecca

  Deze van ABN die ik gisteren kreen vind ik toch ook wel redelijk briljant: (gelet vooral op het woordje ‘sterven';-))

  Momenteel Worden ER e-mails verstuurd Uit Naam van de ABN AMRO Bank,Sterven niet van ons afkomstig zijn.
  In This e-mails wordt u op EEN Gevraagd link te klikken.U krijgt Verbinding Dan ontmoet EEN vervalste website,
  waar to your Gevraagd wordt inloggegevens.
  Zou DIT EEN moment Om ons te helpen junky Uw Veiligheid Snel en Veilig, zullen wij u vragen Aanvullende vragen moeten dan Uw rekeningen.

 12. Balthazar

  de link tussen “van” en “busje” was snel gelegd en de versterkte Stad was natuurlijk Veste. Was dus getekend Johan van der Veste. De Koreaanse makers van deze fishingmail, want dat is het, hadden hun huiswerk gedaan en een typisch Nederlandse naam gekozen. Die dan door de automatische vertaling weer de nek wordt omgedraaid, wat het effect weer verpest. Zie voor volledig artikel:

  http://www.automatiseringgids.nl/artikelen/2010/21/circuit–het-busje-van-de-bank.aspx

 13. Deddy

  In een formulier dat ik moest in te vullen via internet werd mij gevraagd de postcode in te voeren. Eerst de cijfers en dan de brieven. Leuke vertaling van het Engelse letters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>