PVV gebruikt duidelijkste taal: rapportcijfer 8,6

De PVV van Geert Wilders trekt ten strijde tegen de EU-ssr, Eurabië, de multiculturele nachtmerrie en de linkse kliek. Dat doet hij in niet mis te verstane woorden. De taal van zijn verkiezingsprogramma krijgt dan ook het hoogste rapportcijfer van allemaal: een 8,6.

“Henk en Ingrid betalen voor Ali en Fatima”
Het PVV-verkiezingsprogramma leest als een trein. Geen oeverloos gezwets zoals bij het CDA, maar duidelijk en direct. Iedereen – voor én tegen – weet direct waar Geert Wilders voor staat. Althans, bijna altijd. Soms gaat Wilders namelijk wel erg kort door de bocht. Zo krijgen we binnenkort allemaal in ons paspoort de vermelding dat we ‘Antilliaan’ zijn. Wel zo overzichtelijk…

“Etnische registratie van iedereen. Inclusief vermelding ‘Antilliaan’

Flexibele grondwet
In zijn zoektocht naar eenvoud heeft Wilders wat moeite met de grondwet. Zo stelt hij:  “Vrijheid van onderwijs is een grondrecht”.

Maar ook:

“Christelijke, Joodse en openbare scholen moeten naast elkaar kunnen bestaan. Wij zijn dus voor behoud van artikel 23 Grondwet. Islamitische scholen gaan daarentegen dicht.”

Da’s gek, want artikel 23 stelt:

“Het openbaar onderwijs wordt, met eerbiediging van ieders godsdienst of levensovertuiging, bij de wet geregeld.”

Kennelijk is de Islam volgens Wilders geen godsdienst, noch een levensovertuiging…

Economische paragraaf
De PVV “investeert in een veiliger Nederland: 10.000 agenten erbij. Het tuig moet van de straat.” Ook kiest het voor  “een gezonde financiële basis” door in een paar honderd woorden € 21 miljard te bezuinigen. Zo gezegd, zo gedaan. Gewoon flink besparen op de overheid door politici en ambtenaren te ontslaan en de uitkeringen te verlagen. Zou het echt zo makkelijk zijn als Wilders hier doet voorkomen?

“Extra handen aan het bed," zulke beloftes doen het altijd goed bij kiezers. “10.000 extra handen,” meldt Geert trots. Maar doelt hij hierbij op 10.000 handen, ofwel 5.000 mensen? Dat leert het verkiezingsprogramma ons niet, net zo min als de wijze waarop Wilders die vele miljarden precies wil gaan besparen op de overheid.

Wat Wilders zegt is duidelijk. Maar wat hij niet zegt, zou wel eens veel belangrijker kunnen zijn.

2 gedachten over “PVV gebruikt duidelijkste taal: rapportcijfer 8,6

 1. Tjrd G

  Hartelijk gelachen om mijn verplichte Antillianenschap. Die was me niet eens opgevallen in het mitrailleurgeweld van catchphrases in dit programma.
  Het leest inderdaad als een tiet.

  Dat van artikel 23 had hij immers ook al getackeld! Elders in het programma stelt hij dat de Islam geen religie, maar een politieke ideologie is – dat hebben we ook al veel kunnen horen in zijn internationale toespraken.
  Taalkundig gezien is het overigens best interessant dat hij “Joods” steevast met hoofdletter schrijft, en “islamitisch” en “christelijk” steevast zonder.

 2. admin Bericht auteur

  Beste Tjrd,

  Zou een politieke ideologie ook niet onder artikel 23 vallen? En, inderdaad een interessante constatering, dat van het hoofdlettergebruik. Zou er wat achter zitten? Zou hij het groene boekje ook een onnodige linkse hobby vinden?

  Groet,

  Arjen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>