PvdA verrast met vaagtaal-rapportcijfer van 8,3

Met een 8,3 spreekt de PvdA zelfs duidelijkere taal dan de SP. Afgezien van een enkele excellente wetenschapper, een paar uitdagingen in plaats van problemen, en hier een daar een onnodig passief geformuleerde zin, is het PvdA-verkiezingsprogramma opvallend vaagtaalvrij. Niks ombuigen of heroverwegen, maar gewoon degelijk bezuinigen en besparen. Keurig!

Of je het nu met de PvdA eens bent of niet, hun verkiezingsprogramma leest heel wat prettiger dan het voortkabbelende, langdradige proza van het CDA.

Zo zegt de PvdA over de economische crisis:
“Veel ondernemers zagen hun eigen vermogen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Tal van huiseigenaren zijn in de problemen gekomen. Spaar- en pensioenvermogens zijn verschrompeld. En hoe goed we het in internationaal opzicht ook doen, de werkloosheid is sterk toegenomen. Voor iedereen die dat treft, is het een drama.”

En het CDA:
“Het is van belang dat het vertrouwen in banken zo spoedig mogelijk wordt hersteld. Burgers en bedrijven moeten erop kunnen blijven vertrouwen dat ze hun (spaar)gelden veilig kunnen stallen en ook hun activiteiten kunnen financieren. Financiële producten moeten een duidelijk doel hebben en erop gericht zijn toegevoegde waarde te creëren. (…) het van groot belang is door aanscherping van normen en focus op de kernactiviteiten het vertrouwen van de markt te herwinnen.”

De tussenstand

8 gedachten over “PvdA verrast met vaagtaal-rapportcijfer van 8,3

 1. Cynni

  Ik kwam deze site toevallig tegen en vind het zo’n leuke site dat ik er aandacht aan heb gegeven op ons eigen politieke blog. Ik ga zo nog even verder lezen :)

 2. admin Bericht auteur

  Hoi Cynni,

  Dank je voor het compliment! Duidelijkheid in de politiek, dat is een mooi gezamenlijk streven!

  Hartelijke groet,

  Arjen

 3. Pingback: Duidelijke taal in verkiezingsprogramma’s? — tekstridder

 4. Pingback: test — tekstridder

 5. Pingback: Miranda Verdouw » Duidelijke taal van de SP

 6. Sytze Vliegen

  Wat ik vooral opmerk aan beide teksten is dat de PvdA de problemen beschrijft en het CDA met oplossingen komt. Da’s toch ook wat waard, me dunkt. Anyhow, ze zijn beide onbetrouwbaar.

 7. Wouter

  @Sytse

  Ik lees in de taal van het CDA geen oplossing. ‘… aanscherping van normen en focus op de kernactiviteiten …’ zegt op zich nog helemaal niets.

 8. admin Bericht auteur

  ‘Focus op de kernactiviteiten’… het klinkt misschien goed, maar inderdaad, wat betekent het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>