Immigratie kost miljarden? Valt mee, vaagtaal kost wel 10 miljard!

“Immigratie kost zes miljard” kopt De Telegraaf vandaag. Wilders heeft wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren en komt met schokkende cijfers:

“De toestroom van niet-westerse allochtonen kost de samenleving jaarlijks tussen de zes en tien miljard euro. Aan deze migranten is de Nederlandse belastingbetaler per saldo enkele tonnen per persoon kwijt.”

Enkele tonnen per jaar? Tjonge, dat klinkt schokkend! Maar… óf Wilders óf De Telegraaf heeft moeite met rekenen. Ga maar na. Nederland telt een beroepsbevolking van 8 miljoen personen. Zes miljard euro verdeeld over de beroepsbevolking, dat komt neer op € 750,- per persoon. Kijk, dat klinkt heel wat minder schokkend dan die “enkele tonnen per persoon”.

Wetenschappelijk onderzoek door vaagtaal: vaagtaal kost 10 miljard per jaar

Ja ja, wat Wilders kan, dat kan vaagtaal ook. Ook wij hebben even ‘wetenschappelijk’ onderzoek gedaan en concluderen het volgende: vaagtaal kost ons Nederlanders – inclusief niet Westerse migranten – 10 miljard euro per jaar.

Hoe we dat berekend hebben? Heel eenvoudig:

Stap 1
Volgens het CBS bedroegen de totale Nederlandse arbeidskosten in 2004 (laatst bekende cijfers) 246 miljard euro. Gecorrigeerd voor inflatie komt dat neer op 267 miljard euro in 2010.

Stap 2
Hoeveel tijd is de gemiddelde werkzame persoon per dag kwijt aan vaagtaal? Aan het ontcijferen van onduidelijke brieven, formulieren, notulen, werkbriefjes, opdrachten en andere teksten? Hier wordt het lastig, vandaar dat we een conservatieve schatting doen. Een effectieve werkdag telt 7 uur, hiervan is de werkende gemiddeld 15 minuten kwijt aan vaagtaal.

Stap 3
15 minuten per dag vaagtaal ontcijferen komt neer op 3,6% van de effectieve werktijd. Dit betekent dat vaagtaal 3,6% x 267 miljard = 9,6 miljard per jaar kost. Afgerond 10 miljard. Alstublieft, zo makkelijk is schokkend wetenschappelijk onderzoek!

4 gedachten over “Immigratie kost miljarden? Valt mee, vaagtaal kost wel 10 miljard!

 1. Erik

  …òf de tekst wordt uit zijn verband gerukt door de auteur. De berekening van de Telegraaf en Wilders is namelijk niet een prijs per Nederlandse belastingbetaler, maar een prijs per niet-westerse allochtoon.

 2. admin Bericht auteur

  Misschien dat dit bedrag inderdaad verwijst naar de ‘prijs’ per niet-westerse allochtoon, maar dat staat er niet. Letterlijk staat er: ‘aan deze migranten is de Nederlandse belastingbetaler per saldo enkele tonnen per persoon kwijt’ .

 3. Klaas

  Nou admin, geweldig hoor, het scheeftrekken van het geschreven, het uit het verband trekken van het bedoelde, het goochelen met cijfers (15 minuten kwijt aan vaagtaal) al met al bent u zelfs onbetrouwbaarder dan de gemiddelde PvdA’er.

 4. admin Bericht auteur

  Precies! En daarom zijn dit soort onderzoeken nu zo gevaarlijk. De een krasse uitspraak en je komt in het nieuws! Alleen, meestal staan de uitgangspunten van het onderzoek er dan niet bij… Ik hoop dat je begreep dat wij dit ‘onderzoek’ zelf ook niet helemaal serieus nemen?

  Hartelijke groet,

  Arjen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>