Degelijke 7,1 voor VVD

Met een vaagtaal-rapportcijfer van 7,1 zit het verkiezingsprogramma van de VVD keurig in de middenmoot. Verrassend genoeg lukte het alle grote partijen op het CDA na om een redelijk tot zeer goed leesbaar verkiezingsprogramma te produceren. In de volgende nieuwsbrief staat een vergelijking van alle verkiezingsprogrammavaagtaal en een interview met Frits Bolkestein over politieke vaagtaal, het Binnenhofbargoens.

De tussenstand

Ondernemende partij met slag om de arm
Het VVD-verkiezingsprogramma is een degelijk, tikkeltje saai programma zonder al te veel vaagtalige verrassingen. Een enkele keer gaat het toch mis: zo houdt de VVD van innovatie, clustering en een dynamische arbeidsmarkt, en hecht de partij veel waarde aan het creëren van de juiste randvoorwaarden waarbinnen de economie kan groeien. Ook is het taalgebruik aan de formele kant:
‘De VVD wil dat ondernemers hier te allen tijde zelf over mogen beslissen.’

De VVD doet er verder alles aan om zich niet vast te leggen aan concrete bedragen of aantallen. Jammer, want hiermee houdt ze wel een heel ruime slag om de arm:

 • ‘…en wordt de arbeidskorting substantieel verhoogd.’
 • ‘Dat betekent dat de groei van de overheidsuitgaven aanmerkelijk moet worden teruggebracht…’
 • ‘Afschaffing van de levensloopregeling en de ouderschapsverlofkorting betekent een aanzienlijke vereenvoudiging van de loonheffing.‘
 • ‘… wil de VVD een aantal verplichte herkeuringsmomenten invoeren.’
 • ‘Daadkrachtig en op tijd handelen bepaalt in belangrijke mate de effectiviteit van een kleine overheid die zijn burgers tot dienst is.’

Wij arme lezers van verkiezingsprogramma’s hebben niets aan substantieel, aanmerkelijk, aanzienlijk, een aantal of in belangrijke mate. Wij willen weten hoeveel en stellen prijs op een stubstantieel aantal verbeteringen! VVD, kom op, vul het even in. Dank u!

3 gedachten over “Degelijke 7,1 voor VVD

 1. Cynni

  Als dit al een ruime slag om de arm is dan heeft het CDA zeker een ruime slag in het wiel. Het is echt een kunst om informatie uit dat programma te halen. Maar ja als je nergens voor staat dan kan je in ieder geval niet beschuldigd worden van “draaien” ;) Ik zie er iedere keer weer tegenop als ik het verkiezingsprogramma van de CDA in moet duiken om informatie te zoeken voor mijn blg. Krijg je daar een gratis snorkel bij ;)

 2. Cynni

  Ik bedoel natuurlijk blog. Het is erg vervelend als je o ineens blijft hangen, excuses.

 3. André

  Ik heb het interview vanmorgen gehoord bij Evers staat op en ben geïnteresseerd geraakt. De reden van de vaagtaal bij diverse politieke partijen is een beetje open deur verhaal naar mijn idee, maar het is goed dat dit eens onder de aandacht gebracht wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>