Personeelsadvertenties zijn allemaal hetzelfde

Personeelsadvertentie schrijven? Doe vooral geen moeite, ze zijn toch allemaal hetzelfde! Het bewijs? Op www.vacaturekraker.nl maak je met één druk op de knop een niet van echt te onderscheiden personeelsadvertentie.

De vacaturekraker kiest de beste standaardzinnen en meestvoorkomende clichés. Dat is wel zo effectief, want waarom zou je zelf een advertentie schrijven als ze toch allemaal hetzelfde zijn? Kijk maar eens in het zaterdagse banenkatern. Eenheidsworst. Het is kennelijk niet nodig om op te vallen met een sprankelende, originele, goed geschreven en informatieve vacaturetekst.

Onderzoek personeelsadvertenties

Uit onze analyse van ruim 40.000 advertenties blijkt actief het meest misbruikte woord, gevolgd door resultaatgericht en flexibel. Zo is 30 procent van alle organisaties hard op zoek naar actieve medewerkers. Dit is volstrekt overbodige informatie. Het spreekt immers voor zich dat deze organisaties niet op zoek zijn naar passieve lijntrekkende lapzwansen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat in meer dan de helft van de advertenties standaardzinnen voorkomen als ‘Wij bieden u marktconforme arbeidsvoorwaarden’ of ‘De salariëring is overeenkomstig de zwaarte van de functie’. Van dergelijke non-informatie wordt de sollicitant niets wijzer.

Het onderzoek is uitgevoerd door tekstschrijver en schrijftrainer Arjen Ligtvoet en onderzoeker Dennis Beckers. Zij bekeken het woordgebruik van personeelsadvertenties voor hoger opgeleid personeel. Arjen Ligtvoet schreef samen met Cathelijne de Busser het boek Vaagtaal, met daarin een hoofdstuk over personeelspraat, de taal van personeelsfunctionarissen.

Top 10 Meest misbruikte woorden in personeelsadvertenties

  1. actief (30%)
  2. resultaatgericht (25%)
  3. flexibel (23%)
  4. innovatie (22%)
  5. dynamisch (21%)
  6. complex (20%)
  7. proactief (18%)
  8. gedreven (15%)
  9. klantgericht (14%)
  10. competentie (11%)

(Het getal tussen haakjes is het percentage van alle personeelsadvertenties in het onderzoek waarin het woord voorkomt)

Vacaturekraker – personeelsadvertenties met één druk op de knop

Personeelsadvertenties staan vol lege begrippen, clichés en standaardzinnen. Wie willekeurige zinnen en woorden uit personeelsadvertenties achter elkaar zet, creëert in een mum van tijd een nieuwe advertentie. Probeer het zelf op www.vacaturekraker.nl. Hier vind je ook meer informatie over het onderzoek en krijg je tips voor het schrijven van personeelsadvertenties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>