GroenLinks krijgt vaagtaal-rapportcijfer van 7,3

Het eerste concept-verkiezingsprogramma is binnen. GroenLinks bijt het spits af en legt de vaagtaal-lat meteen hoog: het verkiezingsprogramma krijgt van ons een vaagtaal-rapportcijfer van 7,3.

Dat is hoog, zeker voor een politieke beleidstekst. Een beetje beleidstekst scoort meestal belabberd. Hoe vaag of duidelijk zullen de verkiezingsprogramma’s van de andere politieke partijen zijn? We houden je op de hoogte!

Toch kan het ook bij GroenLinks nog wel iets minder vaag. GroenLinks blijkt bijvoorbeeld een voorliefde voor de lijdende vorm te hebben. Ook het vage, maar veelvuldig gebruikte begrip ‘duurzaam’ roept vragen op. Hieronder enkele citaten uit het verkiezingsprogramma en ons commentaar.

Hét GroenLinks-containerwoord: duurzaam

“Een volgende regering moet leiderschap tonen en de crisis gebruiken als scharnier naar een betere, duurzame toekomst. Onze economie moet weer gaan draaien. En onze welvaart mag niet ten koste gaan van toekomstige generaties.“

Een duurzame toekomst, wat zou dat zijn? Is dat een toekomst zonder oorlog? Een toekomst met een sterke economie, zodat we kunnen blijven consumeren, ofwel duurzaam consumeren? Of is een duurzame toekomst een toekomst waarin we niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen?

Het wij-weten-het-ook-niet-cliché: linksom of rechtsom

“Groen is het meest belovende exportartikel in een wereld die linksom of rechtsom duurzamer wordt.”

Linksom of rechtsom? Yeah, right! En ook ‘duurzaam’ komt hier weer om de hoek kijken.

Er wordt veel geworden bij GroenLinks: de lijdende vorm

“De markt voor financiële derivaten wordt transparanter. Nieuwe financiële producten worden door toezichthouders vooraf getoetst op begrijpelijkheid en risico’s.”

“Het belastingstelsel wordt vergroend. Bestaande milieubelastingen op verpakkingen, energie, afvalstoffen en brandstoffen worden verhoogd.”

“Veetransporten worden aan banden gelegd. Slachtvee mag niet langer dan 4 uur worden vervoerd.”

Er wordt, kortom, heel wat gedaan bij GroenLinks. Maar wie doet dat dan allemaal? Met de lijdende vorm houdt GroenLinks dat lekker vaag. Vandaar onze tip: schrijf zo veel mogelijk lijdende zinnen om naar de actieve vorm. De eerste zin wordt dan bijvoorbeeld:

“De markt voor financiële derivaten moet transparanter. Toezichthouders gaan de begrijpelijkheid en risico’s van nieuwe financiële producten toetsen.”

Wil jij ook een vaagtaal-rapportcijfer voor je eigen tekst? Die geven we je tijdelijk gratis.

9 gedachten over “GroenLinks krijgt vaagtaal-rapportcijfer van 7,3

 1. Sonja Super

  Dit is leuk, ik kan het even niet laten om te reageren. Geef je niet zelf al steeds antwoord namelijk?
  Ga zo door, het verandert er niet door en bepleit de duidelijkheid – is namelijk dan dus wel af te lezen aan het programma :-)
  Wat die lijdende vorm betreft, tja, we zullen dat met ons allen moeten gaan doen, dunkt me. Dus laat iedereen een goede keuze maken wanneer ze gaan stemmen.
  Thnx.
  Groet Sonja Super, GroenLinks Rotterdam

 2. admin Bericht auteur

  Beste Sonja,

  Met z’n allen, natuurlijk. Maar, het is toch wel handig om precies te weten wie wat moet gaan doen, wie wat gaat betalen. Misschien is dat allemaal wel af te lezen aan het programma, maar het zou mooi zijn als het in één keer duidelijk is. En het kan nog allemaal net iets duidelijker. Zet die laatste stap ook nog even!

  Groet,

  Arjen

 3. Pingback: Rapportcijfer Christen-Unie 6.0 | met de hakken over de sloot | Vaagtaal

 4. Sander

  Kunnen jullie voor de *duidelijkheid* aangeven wat een hoge score vaagtaal inhoudt? Hoe hoger de score, hoe vager de tekst? Of juist hoe hoger de score, hoe duidelijker? Ik krijg de indruk dat jullie het laatste bedoelen, maar waarom is het dan niet een ‘duidelijke taal’ score?

 5. admin Bericht auteur

  Inderdaad, hoe hoger het cijfer, hoe beter. Bij het volgende blog zal ik het er even duidelijk bijzetten. Dank voor de terechtwijzing.

 6. Robbert

  volgens mij is ‘duurzaam’ inmiddels toch wel een vrij duidelijke beschreven term.
  Volgens van Dale:
  duur·zaam bn, bw; -zamer, -st 1 lang durend 2 weinig aan slijtage of bederf onderhevig

  Kortom een duurzame toekomst is een toekomst die niet lijdt onder de roofbouw van de huidige samenleving.

 7. admin Bericht auteur

  Beste Robert,

  Duurzaam levert nog steeds veel verwarring op en het wordt met allerlei uiteenlopende betekenissen gebruikt. Het is dus handiger om concreet te zeggen wat je bedoelt. Vandaag nog kwam ik ‘duurzaam HRM’ tegen, daar ging het er geloof ik om om oudere werknemers aan het werk te houden…

 8. Pingback: Degelijke 7,1 voor VVD | Vaagtaal

 9. Pingback: Duidelijke taal in verkiezingsprogramma’s? — tekstridder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>