bbb’s – buitengewoon belabberde beleidsteksten

Wie heeft er géén hekel aan beleidsteksten? Is er iemand die ze van begin tot eind leest? Zijn ze überhaupt leesbaar?

Google op ‘beleidstekst’ en de beleidsrapportages, beleidsnota’s en ander onleesbaar proza vliegen je om de oren.

Vaagtaal gaat op onderzoek uit en geeft vier willekeurig ‘gegoogelde’ rapporten een vaagtaal-rapportcijfer. Hieronder de resultaten. Wat blijkt? Geen enkele voldoende, maar wel heel veel wordt, worden, geschieden, thans en ten aanzien van.

Heb jij het absolute dieptepunt op beleidsrapportagegebied onder ogen gekregen? Mail vaagtaal@vaagtaal.nl. We houden je op de hoogte van onze bevindingen.

Nu tijdelijk een gratis vaagtaal-rapportcijfer!

Ben je benieuwd naar de kwaliteit van jouw tekst? Dan krijg je nu tijdelijk een gratis vaagtaal-tekstananlyse, inclusief vaagtaal-rapportcijfer. Kijk voor meer informatie op tekstridder.

De vier rapporten

Deze rapporten zijn willekeurig gekozen. Ze zijn – helaas – echt niet slechter dan de vele duizenden andere beleidsteksten die op internet te vinden zijn!

4. Nota Juridisch kader evenementen Geldermalsen | Vaagtaal-rapportcijfer 4,4

Hoe vaak kun jij de lijdende vorm (wordt, worden) in één zin stoppen? De gemeente Geldermalsen gaat het zeker van je winnen!

“Wanneer beëindiging door of namens vergunninghouder wordt geweigerd, wordt mondeling bestuursdwang aangezegd en wordt de beëindiging desnoods met hulp van de sterke arm geforceerd. In dit geval wordt de evenementencoördinator geïnformeerd en worden volgende vergunningaanvragen geweigerd.“

3. Onderzoek telewerken BZK Politie | Vaagtaal-rapportcijfer: 3,9

De politie is een dienende organisatie, dat blijkt wel uit dit rapport.

“Vastgesteld dient te worden waarvandaan de verbinding tot stand wordt gebracht. Dit dient heden te geschieden door middel van de implementatie van een terugbelsysteem. Er dient op netwerkniveau door middel van een authenticatiemechanisme de authenticiteit van de communicerende netwerkcomponenten te worden vastgesteld. Momenteel dient dit te gebeuren door middel van bijvoorbeeld het Challenge Handshake Authentication Protocol.”

2. Rapportage inburgering | Vaagtaal-rapportcijfer: 3,6

Er wordt flink wat ‘geworden’ in beleidsnotities!

„Teneinde aan de wens van de Kamer te kunnen voldoen, heeft het kabinet het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gevraagd een rapport op te stellen waarin de kenmerken en samenstelling van de groep oudkomers wordt aangegeven. Dit rapport is begin februari opgeleverd en wordt u hierbij aangeboden.”

1. Beleidsrapportage Schoon Fossiel | Vaagtaal-rapportcijfer: 3,3

De opstellers van dit rapporten houden erg van t.a.v. Deze afkorting komt 50 keer voor.

“Gezien de uitgesproken EU-doelstellingen t.a.v. emissiereductie van broeikasgassen – 20% reductie (t.o.v. niveau 1990) unilateraal en mogelijk, bij voldoende consensus, richting 30% reductie – is de internationale ontwikkeling van CCS gewenst.”

3 gedachten over “bbb’s – buitengewoon belabberde beleidsteksten

 1. Tom van Oosterhout

  Ja leuk idee dat vaagtaal onderzoek.
  Voorbeelden liggen wel erg voor de hand.
  Zou het niet interessanter en uitdagender zijn om te kijken wat – bijvoorbeeld – de invloed van de ‘juridische supervaagtaal’ is op – bijvoorbeeld – de kwaliteit van de rechterlijke uitspraken?

 2. admin Bericht auteur

  Beste Tom,

  Goed idee, om de ‘juridische supervaagtaal’ onder handen te gaan nemen. Heb jij misschien voorbeelden van vage uitspraken van de rechterlijke macht?

  Toch vind ik ook beleidsteksten zeer relevant, van vaag beleid hebben we immers allemaal last!

  Groet,

  Arjen

 3. Pingback: GroenLinks krijgt vaagtaal-rapportcijfer van 7,3 | Vaagtaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>