Levensgevaarlijke zorg

Het Nederlandse zorgstelsel is inmiddels levensgevaarlijk. In ‘Vaagtaal’ betoogden we dat de zorg te lijden heeft onder de taal van de zorgmanager. ‘Marktwerking’ in de zorg zou voor verbetering moeten zorgen, maar helaas bleek het gewoon vaagtaal voor bezuinigen.

Alice Fuldauer schreef het boek ‘Hoe overleef ik de zorg?’ en ook zij concludeert dat de ‘Economisering’ van de zorg tot heel wat ellende heeft gezorgd:

“Feit is dat het gelijktijdig introduceren van een onwerkbaar declaratiemodel, een elektronisch patiëntendossier, een nieuw zorgverzekeringsstelsel, nieuwe kwaliteitskeurmerken, nieuwe computersystemen én het inventariseren van fouten een beetje veel is voor een werkvloer die het ‘ziekenhuisimago’ moet verbeteren, ook nog eens aan marktwerking en concurrentie moet doen en voor minder geld meer zorg moet leveren. Gekkenwerk dus [… ] Falende systemen en uren die dagelijks worden besteed aan administratie gaan af van de zorg voor de patiënt […] Economisering van de zorg heet dat.”

Ondertussen lijdt één op de zeven Nederlanders aan een zorgfobie. Niet zo verwonderlijk, gezien al dit zorggezemel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>