Duitse onwoorden – Unwort des Jahres

Ook Duitsers houden zich bezig met taalverkiezingen. Sinds 1991 kiest een onafhankelijke jury jaarlijks het Unwort des Jahres. De winnaar van 2009: ‘Betriebsratverseucht’. Vrij vertaald betekent dit woord dat iemand ‘besmet’ is door zijn lidmaatschap van de ondernemingsraad (OR).

In de verkiezing van het Unwort des Jahres worden uitsluitend woorden gekozen die kwetsend zijn, of soms zelfs mensenrechten schaden. Eerdere winnaars waren onder andere ‘klimaneutral’,‘notleidende Banken’, ‘ausländerfrei’ en ‘Kollateralschaden’. Dat riekt behoorlijk naar vaagtaal, deze onwoorden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>