Beleidsresistent beleid?

Het nieuwe jaar is al weer een paar dagen oud. Tijd om de eerste rode vaagtaalkaart uit te delen.  

En die gaat naar voormalig staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen Jacques Wallage. In zijn boek ‘Plaats van Bestemming’ beargumenteert hij schaamteloos dat het onderwijs de afgelopen jaren beleidsresistent is gebleken voor de onderwijsvernieuwingen.

Tja, zo maakt Jacques het de PvdA wel erg makkelijk. Met dit zorgvuldig gekozen woord weet hij de schuld van het falende onderwijsbeleid moeiteloos in de schoenen van de juffen en meesters te schuiven. Zij waren het die ervoor gezorgd hebben dat het onderwijsniveau in Nederland nog altijd niet terug is op het ooit zo hoge niveau. Niet de beleidsmakers of het beleid. Daar was niets mis mee, dat beleid was perfect… Als die lastige docenten nu een beetje hadden meegewerkt…

Dat vraagt om een rode vaagtaalkaart. Nu maar hopen dat Wallage niet beleids- of anderszins resistent is voor deze serieuze waarschuwing. Aan de vaagtaalkaart zal dat niet liggen!

Een gedachte over “Beleidsresistent beleid?

  1. jacques wallage

    Beste Vaagtalers, Mijn nieuw verworven rode kaart durf ik er om te verwedden: jullie hebben het hoofdstuk over onderwijs als beleidsresistente factor in mijn boek “Plaats van Bestemming” niet gelezen. Evenmin als de recensent in NRC H, op wiens stukje jullie je kennelijk baseren. Want de strekking van dat hoofdstuk is precies omgekeerd dan hij (en dus ook jullie) suggereren. Niet de meesters en juffen krijgen ‘de schuld’ in de schoenen geschoven, maar de politiek zelf. Door steeds van aanpak en koers te wisselen, echte politieke vraagstukken niet op te lossen, worden scholen horendol gemaakt en wenden zij zich van grote vernieuwingen af. Als jullie nu dat hoofdstuk echt gaan lezen en die kaart intrekken beloof ik na te denken over een minder vaagtalig woord. Met vriendelijke groet, Jacques Wallage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>