Strijd tegen politieke vaagtaal krijgt vorm

Het Bodegraafse raadslid Arie de Groot (CU) heeft de strijd tegen vaagtaal binnen zijn gemeentegrenzen gebracht. Tijdens de algemene beschouwingen gaf hij burgemeester Lokker het boek ‘Vaagtaal’, een ludieke actie die meteen de pers haalde. ‘De lezer moet de boodschap kunnen begrijpen, weten waar hij aan toe is’. En zo is het!

Arie de Groot is niet de enige gemeentelijke vaagtaalbestrijder. Ook Barend Smit (Hilversum, D’66) doet een duidelijke oproep:

‘We hebben te maken met een zwart gat gevuld met vaag taalgebruik. Aan hetzelfde vage taalgebruik is de DSB-bank ten onder gegaan. Burgers eisen – terecht – duidelijkheid van politici. Duidelijk taalgebruik kan ook genuanceerde taal zijn, maar dan moet je wel informatie verzamelen, afbakenen en structureren. Duidelijk taalgebruik kost tijd. Met vaag taalgebruik maken politici het zich gemakkelijk en laten ze in het midden wat er precies bereikt moet worden. Vage taal drijft kiezers in de armen van one-issue partijen.’

Beste Arie, beste Berend, succes in jullie strijd! Hopelijk sluiten nog vele gemeenten zich aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>