Heroverwogen heroverwegingsbeleid

Alarmfase 6 voor de vaagtaalepidemie! Dat klinkt ernstig, en dat is het ook. Vorige week stonden namelijk de kabinetsbesprekingen in het teken van de ‘heroverweging’, een op het eerste gezicht saai woord met grote gevolgen.

Het begon allemaal toen de koningin in haar troonrede sprak over ‘fundamentele heroverwegingen’. En dat terwijl ze eigenlijk wilde zeggen – of niet wilde zeggen, maar wel moest zeggen – dat er zou worden bezuinigd. Daarna trok dit misleidende woord razendsnel door het hele land.

Amsterdam volgde als eerste met een grote heroverwegingsoperatie. Daarna besloten ook provincies en gemeentes stuk voor stuk duurzaam te gaan heroverwegen. Inmiddels overweegt ook de horeca de prijzen te heroverwegen, en zelfs bij mij thuis heerst sinds kort een stringent heroverwegingsbeleid.

Volgens mij is het tijd om de taal van het heroverwegingsbeleid te heroverwegen. Wie doet er mee?

Een gedachte over “Heroverwogen heroverwegingsbeleid

  1. Björn

    Jazeker doe ik mee! Ik heb inderdaad dezelfde ‘mindset’. Het is mij immers klip en klaar duidelijk geworden dat de vaagtaal de huidige politieke discussies verpest. Voordat het te laat is moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen en zich pro-actief inzetten om een herconceptualisatie van het politieke taalgebruik op de rails te krijgen. Tijd voor een VOC-mentaliteit! Ik zeg zero-tolerance tegenover deze vaagtaalkampioenen. We moeten die koe nu eens goed bij de horens vatten en streng optreden tegen iedere linkse- of rechtse hobby, eigenlijk tegen ieder politiek spelletje of proefballonnetje, dat met vaagtaal wordt heroverwogen. Recht-door-zee moeten we zijn. Kortom, tijd voor een lik-op-stukbeleid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>