Best schrijvende ambtenaar

Als alle ambtenaren duidelijke taal zouden schrijven, zou het boek ‘Vaagtaal’ een hoofdstuk missen. De werkelijkheid ziet er anders uit. Ambtenaren staan nog steeds niet bekend om hun sprankelende schrijfstijl. Dit jaar vond er weer een schrijfwedstrijd voor ambtenaren plaats. Terecht natuurlijk, gezien het ambtelijke imago van de ambtenarenschrijfstijl.

Afgelopen donderdag maakte Minister Gerda Verburg bekend wie zich een jaar lang de ‘Best schrijvende ambtenaar’ mag noemen. Ook de redactie van Vaagtaal was uitgenodigd om bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn.

Leuk! Mogen we de winnaar een exemplaar van het boek ‘Vaagtaal’ overhandigen? Helaas, de wedstrijdorganisatie wijst ons verzoek resoluut van de hand. Waarom? Op de achterflap van ‘Vaagtaal’ staat dat een gemeentelijke brief zelfs na drie keer lezen onbegrijpelijk blijft. En dat vindt de organisatie te negatief.

De logica ontgaat ons. Struisvogelpolitiek? De burger ervaart de gemeentelijke brief nu niet bepaald als spetterend proza. Daar aandacht voor vragen, dat is toch juist de bedoeling van de schrijfwedstrijd voor ambtenaren? Maar goed, wij zullen niet kinderachtig doen.

Beste best schrijvende ambtenaar, beste Renzo Brouwer: van harte gefeliciteerd met uw welverdiende prijs. Mocht u interesse hebben in ‘Vaagtaal’, dan sturen wij u graag een exemplaar toe.

2 gedachten over “Best schrijvende ambtenaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>