De klimaatkerk, van alle tijden

Een citaat uit Newsweek:

‘Er zijn dreigende tekenen dat het klimaat dramatisch aan het veranderen is en dat dit tot een enorme daling in de wereldvoedselproductie zal leiden – met ernstige politieke consequenties.’

Ja, dat weten we nu wel?! Nou nee, dit is namelijk het begin van een artikel uit 1975!

Ook toen zagen wetenschappers een sterk verband tussen klimaatverandering en de toename van ernstige tornado’s en stormen. Met als enige verschil dat we toen bang waren voor een Nieuwe IJstijd.

De oplossing van toen gaat volkomen in tegen het credo van nu. De poolkappen moesten bedekt worden met een laag zwarte as. Alleen dan zou de temperatuur weer omhoog gaan, en zou een nieuwe ijstijd voorkomen kunnen worden.

Maatregelen om de temperatuur te laten stijgen? Dat klinkt als vloeken in de klimaatkerk. Wie zoiets tegenwoordig beweert, wordt direct als ongelovige geëxcommuniceerd. Maar is het allemaal wel zo simpel als vaak wordt gesteld? Een Engels klimaatinstituut dat nauw verbonden is aan het VN-klimaatpanel IPCC blijkt alles te doen om sceptici de mond te snoeren. Een open en eerlijke discussie over klimaatverandering is daarom nauwelijks mogelijk.

Het klimaat als commerciële hype? Durf dat te beweren en je bent meteen een klimaatcriticus. En dus niet te vertrouwen. Klimaatvaagtaal smoort critici de mond.

Een gedachte over “De klimaatkerk, van alle tijden

  1. martin

    wat te denkenvan termen als ‘doorrijder, drankrijder, slaaprijder’?
    ook erg populair tegenwoordig: nuuw in plaats van nieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>