3 gedachten over “vaagtaal op radio 1

 1. Thijs B

  Het woord ‘onzin’ komt sterk in mij op terwijl ik teleurgesteld de oproep tot de vaagtaal-ziekte aanhoor. Was het een grapje geweest, dan zou het nog van zelfspot getuigen. Maar dat dit serieus gesteld wordt om daarmee inkomsten te genereren… tjonge. Trouwens, de voorbeelden in de radio-uitzending van de heer Ligtvoet waren eerder voorbeelden van ‘misleidend’ taalgebruik i.p.v. ‘vaag’ trouwens. Hij is geen opgeleid taalwetenschapper of discourse-analist. De diagnose van erger wordend ‘vaag’ taalgebruik, is een constructie; een verhaal, een positionering die urgentie kweekt. Taal is altijd in verandering, en taal wordt altijd ingezet door jan en alleman op verschillende manieren om zichtbaarheid en onzichtbaarheid te krijgen. Er schuilen altijd belangen achter. Dit is altijd al zo geweest; de wereld is er één van machtsrelaties. Daar doet een nieuw jasje van hedendaagse technologie niets aan af, de mechanismen zijn hoogstens verandert. Om een manager af te leren om minder ‘vaag’ te spreken/schrijven kan inderdaad een communicatie vaardigheid zijn. Maar dat u even met het zoveelste boekje de zeepbel van de hyper-realiteit gaat ‘verhelderen’ is een gekunsteld verhaaltje. Jongeren van mijn generatie zullen u een ‘vage’ kerel noemen; een man die in pretentie-verwarring leeft zonder zelfreflectie.

 2. admin Bericht auteur

  Beste Thijs B,

  Dank je voor je reactie. Een reactie die ik helaas niet helemaal begrijp. Maar dat komt vast omdat ik in pretentie-verwarring leef.

  Hartelijke groet,

  Arjen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>