Pijplijnoverleg

Pijplijnoverleg, welk bedrijf doet daar tegenwoordig niet aan? Op ieder kantoor zit er dagelijks wel een pijplijnoverlegje in de pijplijn. Maar wat is een pijplijnoverleg eigenlijk?

Na een oproep in Hart van Nederland stroomde onze mailbox-pijplijn bijna over van de verklaringen voor dit mistige woord. Sommige inzenders beweren stellig dat een pijplijnoverleg een synoniem is voor werkoverleg. Je weet wel, die wekelijkse ellenlange verplichte vergadering. Wat saai! Gelukkig is er meer mogelijk. ‘Bij ons staat het voor kort overleg, en niet voor van die ultralange, saaie, eindeloze vergaderingen. Bij een pijplijnoverleg is er, zeg maar, licht aan het eind van de tunnel.’

Een heel andere verklaring komt van een verstokte Binnenhofbewoner. Die meldt dat er in de nieuwbouw van de Tweede Kamer een gangetje is dat de bijnaam ‘Pijplijn’ draagt. Deze gang is een favoriete overlegplek, vandaar de naam ‘pijplijnoverleg’. In deze betekenis is pijplijnoverleg niet minder dan parlementair overleg.

Een wel heel aardse verklaring komt van een medewerker van de NAM. ‘Pijplijnen,’ zei die, ‘dat is gewoon overleg over pijplijnen. En daarvan liggen er heel wat in de Drentse grond!’

Hartelijk dank aan alle inzenders!

5 gedachten over “Pijplijnoverleg

 1. Willem

  Werkend in een internationaal bedrijf in de ‘sales” was de “pipeline” een rits eventueel komende maar nog niet getekende contracten.
  Die en die klant zat nog in de “Pipeline”.
  Heel mooi was, dat een Nederlandse dame voor de eerste keer bij een overleg in het engels (“by the way”) het begrip als zodanig niet kende. Tijdens de “meeting” werd flink wat “ge-pipelined”. De dame in kwestie werd rood, deed niet mee en geneerde zich flink in de mannen wereld. Achteraf bleek dat zij aanvankelijk een heel ander begrip voor ogen had, en dat wij mannen allemaal seksisten waren…

 2. M.P. van Os

  Wat ik mis, is het “verdampen”. Met name geld en banen lijken tegenwoordig niet meer te verdwijnen maar te verdampen. Een onuitputtelijke bron van kromme taal tref je trouwens aan in de wakkerste krant van Nederland. Man, man! Iedere dag is het wel weer raak. Daar zie je gewoon goed taalgebruik verdampen waar je bij zit, zal ik maar zeggen….

 3. V.Vonk

  Waar ik helemaal niet goed van word, is het veelvuldige gebruik van het zinnetje “soort van”.
  Bijna alle collega’s doen er aan mee en het lijkt wel of je door het gebruik ervan pas echt een man of vrouw van deze tijd bent.
  B.v. “Hij kwam onverwacht langs en toen was ik
  -soort van- verrast.”
  “Ja, dat kan ik -soort van- wel plaatsen.”
  Ik hoop dat deze trend snel verdwijnt.
  V.Vonk

 4. jos jonkers

  Waar ik me aan erger (dus niet ‘irriteer’): het gebruik van het woord ‘uitdaging’ in plaats van ‘probleem.’
  Op de readio had een of andere militair het over ‘iemand die een uitdaging heeft.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>