Frontaal onderwijs

Na decennia van onderwijsvernieuwingen is frontaal onderwijs uit den boze. Terecht natuurlijk. Frontaal onderwijs roept angstaanjagende associaties op van frontoorlogen en frontale aanvallen. Maar wat is frontaal onderwijs eigenlijk? Niets meer of minder dan die goede oude leraar die voor de klas staat en vertelt.

Frontaal onderwijs, wie daar nog aan doet loopt hopeloos achter. Een veel betere methode is het ‘nieuwe leren’, een methode die het lerend vermogen van de leerlingen faciliteert. En dat, ja dat, is het resultaat van de onderwijsvernieuwingen.

Uiteindelijk wil iedere leraar zijn leerlingen nuttige kennis en vaardigheden bijbrengen. Toch is een beproefde onderwijsmethode met twee zorgvuldig gekozen woorden opeens verdacht. Zo krachtig is taal.

Frontaal onderwijs. Het klinkt gevaarlijk, maar het is zo gek nog niet.

frontaal

4 gedachten over “Frontaal onderwijs

 1. Els van Dijk

  Een bijzonder irritante vorm van vaagtaal is hoe doorgaans een nummer wordt opgegeven. Ik vraag het nummer op van een of ander. Dat nummer blijkt 13243546. Goed. Nu is het logisch dat de gene achter het loket of aan de telefoon gewoon een drie twee vier drie vijf vier zes zegt, wat ik vervolgens opschrijf. Dank u wel. Prettige dag verder.
  Maar néé. De gene aan de telefoon of achter het loket heeft tijd en energie over. Gewoon is niet goed genoeg. Het nummer wordt eerst volkomen willekeurig in stukjes gehakt, meestal van twee of drie cijfers. Die stukjes worden uitgebreid geïnterpreteerd in decimale getallen. Vervolgens moet ik die decimale getallen weer uitgebreid terugvertalen naar het oorspronkelijk opgevraagde nummer.
  Die tussenlaag is volstrekt overbodig. Bovendien loop je het risiko dat tijdens het heen en weer vertalen cijfers worden omgedraaid met alle gevolgen van dien.
  Wie heeft dit omslachtige gedoe verzonnen. Het kan zo snel en eenvoudig. Laten we het dan ook snel en eenvoudig doen.
  Groeten.

 2. admin Bericht auteur

  Beste Els,

  Heel herkenbaar. Ik raak ook altijd in de war van de uitermate creatieve manieren waarop nummers worden doorgegeven. Als het maar enigszins kan, vraag ik of de tegenpartij alle relevante gegevens even per mail stuurt.

  Hartelijke groet,

  Arjen

 3. albert

  Typisch voorbeeld van een gemiste kans.

  Het telefoonnummer van mijn woningbouwvereninging is:
  18 41 84 (aldus het postpapier, de website en de ondertekening in e-mails).

  Ik lees dat liever als 184 184.

 4. Pingback: vrij-natuurlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>