Snoevers c.q. taalpatsers vallen met ‘c.q.’ door de mand

Maak het vooral niet te mooi, dat is de grootste fout die je kunt maken. Overspeel je hand daarom niet met c.q. Deze afkorting klinkt weliswaar heel geleerd, maar is de meest verwarrende c.q. misbruikte afkorting ooit. Vooral wannabee-managers en taalsnoevers herken je aan het foute gebruik van c.q. Meestal gebruiken ze deze afkorting als synoniem voor of of en. En dat is niet juist.

C.q. is de afkorting van de Latijnse uitdrukking ‘casu quo’. ‘Casu quo’ betekent ‘in het geval dat’ of ‘in welk geval’. C.q. kun je daarom alleen gebruiken als je wilt zeggen dat als een bepaald geval zich voordoet, er dan iets anders gebeurt. Daarnaast wordt het gebruikt om een volgorde aan te geven.

Een voorbeeld:

 • De eerste c.q. de tweede procuratiehouder mag ondertekenen.

Mogen zowel de eerste als de tweede procuratiehouder ondertekenen? Nee, de tweede procuratiehouder is alleen tekeningsbevoegd als de eerste procuratiehouder niet kan ondertekenen, bijvoorbeeld omdat hij afwezig is. Het is dus niet zo dat de eerste of de tweede procuratiehouder mag ondertekenen.

4 gedachten over “Snoevers c.q. taalpatsers vallen met ‘c.q.’ door de mand

 1. Walraven

  Het voor beeld”De eerste c.q. de tweede procuratiehouder mag ondertekenen.”is ongelukkig.Al c.q. =in geval dat,
  dan zou er dus staan”De eerste ,in geval dat de tweede procuratiehouder mag ondertekenen.”
  In geval wat?
  Overigens hoe zou het zijn om op tv , bij een programma waarbij veel gesproken, een aantal “vaagtaalteksten” van te voren ,op een lijst te zetten.Daarna te turven hoeveel keer ieder spreker deze tijdens het programma gebruikte.Na afloop op een scherm de de uitslagen tonen.

 2. Casper

  Een goede zin met goed gebruik van c.q. is bijvoorbeeld:

  ‘Je dient brieven op school in te leveren bij de receptie, c.q. die afwezig is de administratie.’

 3. R. Beutler

  Gaarne nog uw reactive op ” is een bewoning casu quo wonen ” ?
  Bij voorbaat mijn dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>